Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

5 lessen over de bestaansvoorwaarde van je bedrijf

27 februari 2017  |   door Annemieke Tissink

Het verdienen, managen en behouden van geld zijn van groot belang voor je bedrijfssucces. 80% van de kleinere bedrijven moet stoppen met hun activiteiten door financiële problemen. Je financiën zijn als ondernemer de bestaansvoorwaarde van je bedrijf.

Geld is dus een belangrijk issue voor jou als ondernemer, maar het is niet per se een makkelijk onderwerp. Alleen al het woord geld geeft veel ondernemers gemengde gevoelens. Ze hebben er te weinig van, te weinig verstand van, geen grip op of willen er liever niets van weten. Alleen de manier waarop jij met geld omgaat (in je leven en je bedrijf) bepaalt of je echt succesvol kunt bouwen aan je bedrijf.

Hieronder delen we vijf belangrijke geldlessen:

1 Zie geld als mest

Veel mensen hebben de neiging om te denken dat geld niet belangrijk is. Dat is absoluut niet waar. Geld maakt alles mogelijk. Je hebt geld nodig om je bedrijf in leven te houden maar ook om je bedrijf te laten groeien. Je hebt geld nodig om te investeren, om weg te geven en om je bedrijf uit te kunnen breiden. Geld is als mest, het heeft alleen waarde als je het verspreid om andere dingen te laten groeien. Dit zei de schrijver Thornton Wilder. Laat je geld dus stromen en geef het uit aan zaken die bijdragen aan groei. Je eigen ontwikkeling, het inhuren van hulp in je bedrijf, etc.

2 Geld is essentieel

Er zijn ondernemers die denken: geld en succes, dat is niet waar ik naar streef met mijn bedrijf, ik wil gewoon mensen helpen met mijn werk. Dat snappen we, alleen geld is wel degelijk een belangrijk aspect on je ondernemerschap. Succes is doen wat je het liefste wilt doen en heeft niet meteen te maken met geld. Maar dan nog is geld een cruciaal onderwerp in je bedrijf.

3 Word goed met geld

Ik heb jarenlang gedacht: ik ben gewoon niet goed met geld, want cijfers zijn niet zo mijn ding… Ik hoor meer ondernemers die hier last van hebben en daarom weinig aandacht besteden aan financiën in hun bedrijf. Daardoor weten ze niet waar ze staan, welke omzet ze hebben, hoeveel winst ze maken en wat hun uitgaven zijn. Ik was echt super slecht in rekenen vroeger en was echt bang voor cijfers. Toch heb ik het onderwerp geld voorrang gegeven, al vond ik het lastig. We hebben een boekhouder die alles regelt, maar dan nog houd ik bijna dagelijks de financiën van ons bedrijf bij zodat ik weet waar we staan. Cijfers en geld staan los van elkaar. Ook al kon ik vroeger op school misschien niet heel goed uit mijn hoofd rekenen, als ondernemer hoeft dit ook niet! Ik gebruik de calculator op mijn telefoon dagelijks, voor de meest eenvoudige berekeningen, maar ik ben wel goed (geworden J) met geld… Dus haal die twee niet door de war. Je hoeft dus niet alles te weten over geld om het te kunnen verdienen!  

4 Verdien geld met wat je gratis zou willen doen

Misschien houd je zo van je werk dat je het (bijna) gratis zou willen doen. Dat is waardoor veel ondernemers het lastig vinden om de juiste prijzen te vragen voor hun diensten en dus vragen ze te weinig en geven ze geregeld korting. Sommige ondernemers vinden hun werk zo vanzelfsprekend! Ze denken: Zo makkelijk mag geld verdienen toch niet zijn? Maar wat voor jou makkelijk lijkt, is voor jou klant echt niet zo eenvoudig. Geef jezelf de toestemming om goed te verdienen met waar je goed in bent. Vraag geld voor wat je gratis zou willen doen. Dan schatten je klanten het ook meer op waarde dan wanneer je er niets of weinig voor zou rekenen. Je verdient het om geld te verdienen met je talenten.

5 Werk aan je geld

De laatste les die we je willen meegeven is de les die ervoor zorgt dat wij ons bedrijf nu steeds weer laten groeien. We werken namelijk constant aan onze blokkades rondom geld. Dat klinkt misschien zwerverig, maar onbewust zijn er veel blokkades die je kunt hebben die je groei tegenhouden. Misschien vind je dat je niet meer kunt vragen dan je nu doet, of ben je bang dat je het niet waard bent. Misschien vind je dat je niet goed bent met geld en wil je er het liefst voor weglopen. Daar is niets raars aan. Zelfs ondernemers met miljoenenbedrijven hebben hier nog last van en werken hieraan. Door aan de slag te gaan met geld in je bedrijf (zowel qua mindset als de praktische kant), zorg je dat je verder kunt groeien.

Aan de slag

Herken je dit?

 • Je stelt geldzaken in je bedrijf vaak uit, zoals facturen versturen en/of betalen.
 • Je voelt weerstand als je gesprekken moet voeren over geld met klanten.
 • Je vraagt vaak te weinig voor je diensten en geeft juist meer waarde dan is afgesproken (terwijl je weet dat dit niet goed is…)
 • Je werkt véél meer uren dan je kunt factureren.
 • Je hebt eigenlijk altijd te weinig geld, zowel zakelijk als privé.
 • Je wilt graag meer verdienen met je bedrijf, maar het gaat je niet snel genoeg.
 • Je wilt soms goedkoper zijn dan je concurrent zodat je aantrekkelijker bent voor mogelijke opdrachtgevers
 • Je geeft vaak al korting, zonder dat je klant daarom gevraagd heeft.
 • Je voelt je niet 100% zeker over de prijzen die je vraagt
 • Je maakt soms een lagere offerte dan je eigenlijk wilt omdat je denkt dat de ander je niet kan betalen.

De waarheid is soms ongemakkelijk, maar vaak werkt het wel zo voor ondernemers. Je wilt genoeg geld verdienen met je bedrijf, maar geld geeft ook een spanningsveld. Aan de ene kant heb je het nodig om te leven, aan de andere kant voelt de nadruk op geld leggen voor ondernemers als ‘hebberig. Toch is geld verdienen waarschijnlijk een belangrijke reden waarom jij een bedrijf hebt.

Alleen – niemand heeft ons geleerd hoe je goed omgaat met geld en hoe jij je goed kunt voelen bij geld.

Om die reden organiseren wij op 7 april 2017 de Masterclass Ga voor groei: De wetten van geld! Waarin we aan de slag gaan met bovenstaande punten en zorgen dat je ze kan omdraaien!

In deze masterclass:

  • Leer je verschillende principes over hoe jij jouw geld het beste kunt managen, zowel zakelijk als privé.
  • Ontdek je hoe jouw mindset ten opzichte van geld je succes bepaalt.
  • Ontdek je jouw financiële blauwdruk. Hierdoor kun je bouwen aan financiële onafhankelijkheid en vrijheid.
  • Strategieën om je houding ten opzichte van geld te onderzoeken en veranderen naar een positiever resultaat.

Investering

De investering voor deze waardevolle dag is € 247,- exclusief BTW. Hiervoor ontvang je een geheel verzorgde dag met een heerlijke lunch, geweldige netwerkmogelijkheden en een hernieuwde blik op geld in je leven en je bedrijf!

Datum: 7 april 2017
Tijd: 10.00 – 16.00 (na afloop is er een netwerkborrel)
Locatie: Zwolle 

Jij groeit – persoonlijk en zakelijk. Je bedrijf groeit – zeker financieel! Je haalt het beste uit jezelf en uit je onderneming.

Als je klaar bent om op een frisse en nieuwe manier aan de slag te gaan met jouw geld-mindset – wat je iedere dag kunt gebruiken om te groeien – doe dan mee aan de Masterclass. Op vrijdag 7 april van 10:00 tot 16:00 uur werk je de hele dag aan je geldmindset voor succes. 

css.php


Jouw reactie op 5 lessen over de bestaansvoorwaarde van je bedrijf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php