Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

5 manieren om te focussen tijdens een crisis in je bedrijf

25 september 2017  |   door Annemieke Tissink

Als ondernemer gaat het leven niet altijd over rozen. In mijn mailbox zitten regelmatig mailtjes van ondernemers die een crisis ervaren in hun bedrijf, op welke manier dan ook. Teveel werk, te weinig werk, onverwachte tegenslagen, deadlines die naar voren worden gehaald, etc.

Om op zulke momenten positief te blijven en gefocust te werken is een uitdaging. Maar niet onmogelijk! Er zijn een paar dingen die je kunt doen om toch vol energie aan de slag te kunnen… 

Het is zoals het is 

Wanneer de pleuris uitbreekt, is de eerste neiging vaak om in de weerstand te schieten. Hoe kan dit nou? Vorige week ging alles nog goed? Twee jaar geleden was dit nooit gebeurt! Was het nog maar vakantie… en dat soort onzinnige kreten. Onzinnig omdat je er niets mee aan de situatie verandert. Het is zoals het is. Verspil geen energie aan dingen die je niet kunt veranderen. Ik zeg niet dat je beter op kunt geven of dat jij je beter kunt neerleggen bij wat er gebeurt. Maar wel bij dat het gebeurt, kijk liever wat je op dit moment kunt doen aan de situatie.

Herken je negatieve emoties en gedachten

Het is logisch om te gaan twijfelen aan jezelf op het moment dat iets niet lukt. Je krijgt misschien negatieve gedachten zoals Ik weet niet of ik dit wel kan, ik laat overal steken vallen, zie je nou wel dat ik een faalhaas ben. Doe niet alsof die emoties er niet zijn, onderdruk ze niet. Doe even een stapje terug, herken wat er gebeurt en benoem wat je emoties zijn. Misschien heb je last van schuldgevoel, zorgen of stress. Als je het weet, kun je er wat mee. Als je het wegdrukt, kom het naar boven op het moment dat je het niet kunt gebruiken.

Houd je hoofd koel

Als je de situatie en je emoties accepteert, zorgt dit dat je minder last hebt van angst tijdens de crisis die je ervaart. Dit is belangrijk, want onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh laat zien dat angst de gebieden in onze hersenen die te maken hebben met ons functioneren beïnvloedt, met name als het gaat om helder beslissingen nemen. Stap dus niet in de slachtoffer rol en wees niet bang dat je de controle kwijt bent. Wanneer je krachtige beslissingen neemt, krijg je het gevoel van regie juist weer terug. Ook is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

 1. Welke twee dingen moet ik vandaag doen die het meeste invloed hebben op de situatie?
 2. Hoe kan ik mijn eigen batterij opladen? 
 3. Waar zeg ik deze periode nee tegen?

Blijf communiceren met je omgeving

Oké, soms heb je in dit soort situaties even helemaal geen zin in mensen om je heen. Alles kost al genoeg energie. Toch is het goed om met je familie en klanten in contact te blijven. Vooral om aan te geven wat jij nodig hebt! Misschien is het mogelijk om grenzen te stellen bij je gezin, zodat jij meer tijd hebt om bij te komen. Maar ook zakelijke grenzen zijn nu belangrijker dan ooit. Met klanten zou je bestaande deadlines eventueel iets kunnen uitstellen, zodat jij meer tijd hebt om zaken goed te regelen. Laat het niet zomaar gebeuren. Mensen vinden het vaak helemaal niet erg als er iets later komt, als ze het maar weten… En misschien zijn er wel mensen die je kunnen helpen? Thuis of in je bedrijf? Zelfs wanneer je een hekel hebt aan hulp vragen, zijn juist dit de tijden waarop het nodig is.

Wees een beetje lief voor jezelf

Dit is voor veel ondernemers de moeilijkste van alle tips die hier staan. Hoe makkelijk is het niet om jezelf juist enorm veel te verwijten, te straffen of het jezelf extra moeilijk te maken. Als je echt stress-bestendig wilt worden, is goed voor jezelf zorgen een must. Meer tips hierover vind je in het artikel wat wij hier eerder over schreven. Juist tijdens die stress periodes is het goed om een beetje meer zelf compassie te hebben, want dan kun je alle tips die hierboven staan veel beter toepassen. Door in actie te komen op de juiste manier, ga je veel sneller door die crisis heen.

Aan de slag

Goed voor jezelf zorgen, niet te hard zijn, grenzen stellen. Het klinkt zo makkelijk. Allemaal zaken die te maken hebben met je mindset als ondernemer. Komende vrijdag 29 september gaan we tijdens het live event Master je mindset aan de slag om te stoppen met jezelf saboteren en het bedrijf te creëren dat jij wilt!

Wat je ontdekt tijdens Master je mindset:

 • Wat er mogelijk is voor jou en je bedrijf
 • Hoe je kansen voor jouw bedrijf herkent en er eindelijk actie op onderneemt
 • Waarom je geen zorgen hoeft te hebben over het bereiken van je doelen
 • Hoe je zelfsabotage stopt en in actie komt richting de resultaten die jij wilt
 • Hoe jouw mindset je realiteit bepaalt
 • De lijst met 22 factoren die je laten zien of je bereikt wat je wilt
 • Waarom je kunt bereiken wat je wilt
 • Hoe je jouw zelfbeeld kunt upgraden, zodat je zelfverzekerder onderneemt
 • Hoe je bepaalt welke angsten jouw succes tegenhouden
 • Hoe je stopt met jezelf vergelijken met concurrenten 
 • Hoe je beter met kritiek omgaat en zorgt dat het je niet kan schelen wat anderen vinden
 • Hoe je actie onderneemt richting je grootste doelen, zelfs wanneer je er nog niet klaar voor bent
 • Hoe je stopt met uitstellen en juist gemotiveerd in actie komt richting je doelen
 • Hoe je omgaat met angst, twijfel en angst in je bedrijf
 • Hoe je vol moed en zelfvertrouwen groeit als ondernemer
 • Hoe je alles kunt bereiken wat je wilt als ondernemer

Praktische informatie

Wanneer? Vrijdag 29 september 2017
Tijden? Van 9:30 tot 17:00 uur
Investering? 97 euro exclusief BTW
Locatie? Zwolle

MELD JE HIER AAN VOOR MASTER JE MINDSET

 

Jouw reactie op 5 manieren om te focussen tijdens een crisis in je bedrijf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php