Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

Als plannen gewoon echt niet voor je werkt

02 oktober 2017  |   door Annemieke Tissink

Plannen. Timemanagement. Voor de een is het een way of life en de ander kan er weinig mee. Met name voor die laatste groep kan het best frustrerend zijn, wanneer je goedbedoelde strategieën krijgt aangereikt waar je zo graag mee aan de slag wil maar wat gewoon niet lukt. In dit artikel leg ik je uit hoe dit komt en wat je er eventueel mee zou kunnen.

Zelfs voor de meest intelligente mensen kan dit het geval zijn, met name voor creatievelingen. Zij denken vaak in beelden en hebben daardoor moeite met hun creatieve en conceptuele ideeën vertalen naar concrete acties. En die acties dan weer naar je agenda vertalen… Of mensen die er prima in slagen om hun prioriteiten duidelijk op een rijtje te krijgen, maar het lastig vinden om die taken af te krijgen. Als dat bij jou het geval is, lees dan verder.

Hoe hard je ook je best doet in dat geval, soms werkt het gewoon niet. Sommige breinen zijn er namelijk van nature al goed in en anderen gewoon niet. Dr. Katherine Benziger beschrijft de redenen hiervoor in haar boek “Thriving in mind: the natural key to sustainable neurofitness“. Volgens haar ligt het antwoord in hersenwetenschap, die laat zien dat er mensen zijn (dominantie in de linkerhersenhelft) die mensen die makkelijk planningen maken en die volgen en anderen (dominantie in de rechterhersenhelft) moeten 100 keer meer energie steken in plannen. Net als het feit dat vaardigheden als analyseren, schrijven en creatief bezig zijn ook niet voor iedereen even makkelijk zijn.

Nieuwe hersenpaden

Plannen is dus iets dat je makkelijk af gaat of niet, maar dat betekent niet dat je die vaardigheid niet kan ontwikkelen. Door oefening en doorzetten kun je namelijk nieuwe ‘hersenpaden’ ontwikkelen… Goed nieuws voor de ondernemers die nooit uitkomen met hun planning en daardoor vaak in agenda technische chaos terecht komen. In dit artikel geef ik je aantal stappen die je kunt nemen (en kunt blijven oefenen) om beter te worden in plannen.

Ken je natuurlijke sterktes en zwaktes

Als we vinden dat we iets zouden moeten kunnen maar het lastig is, worden we vaak boos en zijn we eerder geneigd om op te geven. Maar als we van tevoren weten dat iets minder makkelijk is, kun je vaak beter doorzetten. Al kan het dan nog steeds niet leuk zijn. Het is vergelijkbaar met het doen van je administratie. De een vindt het makkelijk en leuk, de ander vindt het verschrikkelijk. Maar hoe vaker je het doet, hoe meer handigheid je erin krijgt. Mijn creatieve klanten omschrijven plannen in het begin vaak als frustrerend, vermoeiend of verwarrend. Dat komt omdat ze niet willen accepteren dat er nou eenmaal maar een beperkt aantal activiteiten in een dag kunnen. Op het moment dat ze dit accepteren en doorzetten, komen ze echter veel verder. Ook mijn collega Pieter had dit. Als creatief brein is zijn hoofd regelmatig een chaos, maar nu hij plannen volledig heeft omarmt is het de enige manier waarop hij lekker werkt. Hij heeft namelijk veel meer rust, duidelijkheid en krijgt veel meer gedaan. Weet je niet wat je voorkeur heeft? Google dan even op ‘test representatiesystemen’. Hier kom je al een eind mee.

Het is geen alles of niets

Vaak vervallen mensen die van nature geen planners zijn in een soort alles of niets benadering. Ze vinden dat ze hun planning tot op de letter moeten volgen, maar op het moment dat dit niet lukt, denken ze: laat maar waaien. Als ze niet elke dag kunnen plannen, dan plannen ze maar niet. Hierdoor bouw je alleen maar meer weerstand op tegen plannen. Maar als je nu eens niet zo boos wordt op jezelf als je afwijkt van je planning en later de draad weer oppakt, is het al snel makkelijker.

Zoek systemen die voor je werken

Zoals ik al in de inleiding schreef, zijn er wel honderden manieren om met timemanagement aan de slag te gaan. Zoek dus de methodes die passen bij jou. Als je van nature visueel bent ingesteld, gebruik je manieren die aansluiten bij jouw voorkeuren. Gebruik dan bijvoorbeeld whiteboards, post-its of mindmaps. Als je juist gek bent op lijstjes (zoals ik), werken apps zoals Wunderlist weer goed. Er zijn ook mensen die enorm blij worden van Excel, dat kan ook al heel goed weten. Er is geen goede of foute manier om te plannen. Ga experimenteren om uit te zoeken wat past bij jou.

Vraag hulp

Raak je overweldigd of ben je het overzicht kwijt? Leen dan eens de hersenen van iemand die een natuurlijke aanleg heeft voor plannen. Zij helpen je met liefde om de boel weer even op een rijtje te zetten. Maar kijk uit voor mensen die kritisch zijn op de manier waarop jij jouw planning het liefst maakt (“Nee, joh: dat moet je zooooo doen. Geen wonder dat het niet voor je werkt!”) Het aanleren van plannen is een verandering die al lastig genoeg is zonder de kritiek van anderen. Vraag om simpele oplossingen en laat je niet verleiden tot moeilijke strategieën.

Zet door

Wanneer je gefrustreerd raakt, zet dan door. Wees een beetje lief voor jezelf wanneer je fouten maakt en focus je opnieuw. Pas je plan aan wanneer moeilijkheden zich voordoen. Schuif bijvoorbeeld iets door wanneer het echt niet kan of kijk of er iemand anders is die een taak van je kan overnemen. Besef je dat je serieuze braintraining aan het doen bent en als het je niet aan komt waaien, moet je er soms wat harder voor werken dan anderen… Maar geef niet op!

Wst zijn jouw ervaringen met plannen? Laat het hieronder weten!

  • Inze Meijer zegt: 03 October 2017 Wat een fantastisch artikel Annemieke. Je slaat bij mij de spijker op zijn kop. Hier kan ik mee aan de slag! Dank je wel. Groetjes Inze
    • Annemieke Tissink zegt: 03 October 2017 Mooi Inze! Hopelijk helpt het je om lekker in de planningmodus te komen ;) Succes! Annemieke

  • Jouw reactie op Als plannen gewoon echt niet voor je werkt

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    css.php