Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

De kracht van focus

12 juni 2017  |   door Annemieke Tissink

Blog in samenwerking met René Hogenes – succestrainer

René: We leven in een wereld die ons continue verleidt tot afleiding en instant succesmomenten. Met Facebook houd je verbinding met je vrienden, met YouTube prikkel je je mind, met WhatsApp zit je met je neus bovenop alle gebeurtenissen en met e-mail handel je efficiënt je zaken af.

Tussen al die afleiding is er ook nog gewoon je bedrijf of baan waar je aandacht voor nodig hebt. Maar als je aan het werk gaat, dan geeft je brein er voorkeur aan om aandacht te geven aan emoties. Positieve emoties zoals enthousiasme, inspiratie, plezier of negatieve emoties zoals onrust, angst of stress. Dat kan je resultaten zowel positief als negatief beïnvloeden.

Het is altijd al mijn droom geweest om wereldwijd grootschalige events en trainingen te geven. In november leek die droom dichtbij te komen. Ik was gevraagd als spreker voor een grootschalig event. Ik denk dat je begrijpt dat ik verliefd was. Mijn droom zou immers versneld in vervulling gaan. Alleen werd het een grote teleurstelling: het event ging op het laatste moment niet door. De beloofde vervolgtrainingen die ik zou geven aan 6.500 deelnemers samen met Brian Tracy ook niet. De periode die daarop volgde was niet fijn. En mijn aandacht ging regelmatig naar negatieve emoties zoals onmacht en frustratie. Zonder dat ik dit wilde.

Wat kun je doen als het echt tegenzit?

Misschien herken je dat wel. Dat het leven je niet altijd geeft waar je zo vurig naar verlangt. En soms kun je je slachtoffer voelen. Dat kan iedereen gebeuren omdat de hoeveelheid wilskracht bij niemand oneindig is. Dan zijn de problemen eigenlijk groter dan je kunt of wilt dragen of is de situatie lastig met een dalende markt, stabilisatie of daling van je omzet, een reorganisatie in je bedrijf of een soort vermoeidheid die maar niet weg lijkt te gaan. Of dat je wilskracht het aan het opgeven is na de zoveelste nieuwe poging voor succes.

De sleutel om tegenslagen te overwinnen

Weet dat als iemand iets groots bereikt, het nooit gemakkelijk was. Anders deed iedereen het. Maar waarom lukt het de ene dan wel en de ander niet? De sleutel om tegenslagen te overwinnen en succes te bereiken is de vaardigheid om je te kunnen focussen op je visie. De reden waarom je je bedrijf runt of bewust professional bent geworden op jouw vakgebied.

Mijn visie is dat ik over twintig jaar vijf miljoen mensen zoals jij heb mogen helpen aan onbezorgdheid door je financiële energie te vergroten door een combinatie van zes dingen:

 1. Je energiepeil verhogen
 2. Je focuskracht activeren
 3. Kunnen switchen naar een positieve mindset
 4. Money Management om zelf je financiële toekomst te bepalen
 5. Je zichtbaarheid vergroten naar je ideale klanten
 6. Expertstatus bereiken door snel lezen & snel onthouden

De focus op mijn visie houden, maakt dat ik iedere keer doorga of iets nou tegen- of meezit. Als ik op mijn events of trainingen in je ogen en lichaamshouding zie dat ik je heb mogen inspireren om de beste versie van jezelf te worden, dan voel ik mij intens gelukkig.

Ook jij kunt leren om je focus te verleggen van ad hoc naar visie, in de dagelijkse praktijk.

Focus je op je doelen en niet op je problemen

Omstandigheden en tegenslag zijn altijd tijdelijk. Altijd. Zolang je maar gefocust blijft op je doelen en consistent actie blijft ondernemen om je doelen te bereiken. Al zijn het maar ‘baby steps’ voor jouw gevoel. Als je ze maar dagelijks zet.

Ja, maar vorige keer ging het mis. En de keer daarvoor ook.

Weet dat het verleden – en het nu – de toekomst niet dicteert. Er is geen relatie tussen het verleden en het nu en de toekomst, behalve de relatie die jij zelf vasthoudt en waarvan jij denkt dat die waar is. Dit inzicht kreeg ik pas na een serie van seminars die ik wereldwijd volgde. Niet omdat ik het niet meteen begreep, maar omdat ik niet herkende en erkende dat ik door die overtuiging bij herhaling mijn eigen succes saboteerde.

Wil je echt reizen naar je bestemming? Wil je echt je doelen bereiken?

Laat dan niet toe dat iets of iemand je pad naar je bestemming blokkeert. Is dat eenvoudig? Nee. Je gaat nee zeggen tegen korte termijn succes en afleiding. Je gaat mensen teleurstellen. En …  je gaat bewust ja zeggen tegen de doelen en mensen die je dromen elke dag dichterbij brengen.

Waarom motivatie niet werkt om je doelen te bereiken

Ik ontmoet zelden ondernemers of professionals die niet te motiveren zijn. Motivatie aanzetten, zit in hun genen denk ik. Maar motivatie geeft geen enkele garantie dat je je doelen bereikt. Motivatie verandert immers door je stemming, slaap, energie, stress en omstandigheden.

Natuurlijk is motivatie een belangrijke emotie. Maar ik zie motivatie meer als een vlam die je ontsteekt doordat iets in jouw aangeraakt wordt waar je verliefd op wordt.

Het vuur aanhouden vraagt hele andere eigenschappen. Denk aan toewijding, onverdeelde aandacht geven, luisteren met je hart. Allemaal dingen die je toevallen als je je aandacht, concentratie en focus kunt managen. En dan nog je doel echt bereiken. Daar heb je een strategie voor nodig. En dat is mijn super specialiteit. Daarom nodig ik je graag uit voor mijn webinar The power of focus. In het webinar leer je:

 • Tips om minder afgeleid te worden

 • 5 tips om je productiviteit direct te verhogen

 • Waarom motivatie niet werkt om je doelen te bereiken

 • Wat je moet doen als focus voor jou een uitdaging is

  Klik hier om je gratis aan te meldencss.php