Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

Doelgericht ondernemen

16 april 2018  |   door Annemieke Tissink

Al jaren wordt er gesproken en geschreven over de kracht van je denken. Met je gedachten kun je heel veel realiseren in je leven, of juist tegenhouden. Sommigen zeggen zelfs: ‘je wordt wat je denkt’. Ik heb in elk geval gemerkt dat wanneer je een doel stelt dat je graag wilt bereiken, je hier ook vaak aan denkt. Wanneer je niet weet wat je wilt, zijn je gedachten ook niet helder. Je gaat alle kanten op, er hangt bij wijze van spreken mist in je hoofd.

Wanneer je doelen stelt, geeft dit enorme helderheid over wat je wilt en kun je zelf ook gaan bedenken wat ervoor nodig is om het te bereiken. Maak je doelen wel concreet. Pas dan kun je zien wat er echt moet gebeuren om je doelen ook daadwerkelijk te gaan behalen. In het geval van een inkomensdoel: hoeveel klanten heb je nu per maand? Hoeveel weken per jaar ben je van plan te werken? Allemaal zaken die invloed hebben op het al dan niet bereiken van je doel. Maak het zo concreet mogelijk, zo kun je er ook beter naartoe werken.

Focus

Doelen stellen geeft een enorme focus. Je weet precies wat je wilt en wat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Je weet dus precies wat je wel en niet moet doen om jouw doel te kunnen bereiken! Die ene opdrachtgever die eigenlijk niet bij je past vraagt je om een ‘klein klusje’ te doen dat jou veel tijd en energie kost. Past het bij je doel? Dan kun je het overwegen. Draagt het er niet aan bij? Nee zeggen! Ook de activiteiten die je op een dag uitvoert, bekijk je op deze manier. Zoals we al concludeerden bij het geven van prioriteit aan marketing, besteed je vaak veel tijd aan zaken die niet belangrijk zijn. Helpt het je om je doel te bereiken? Zo niet, stop ermee!

Schrijf het op!

Zorg ervoor dat de doelen die je bedenkt ook op papier terechtkomen. Onderzoek van de Dominican University laat zien dat je hierdoor je doelen sneller bereikt. Schrijf ze op voor jezelf en herhaal dit opschrijven van je doelen regelmatig. Het dwingt je om duidelijk te krijgen wat je echt wilt en dit heel specifiek te maken. Het motiveert je ook om in actie te komen, want zonder actie zul je je doelen niet bereiken. Veel mensen denken dat ze er met veel hopen ook wel komen, maar actie is de enige route naar je doel. Wanneer je regelmatig je doelen opschrijft, bedenk je vaak zelf welke actie je gaat ondernemen naar aanleiding van het herschrijven. Doordat je op deze manier met je doelen aan de slag gaat, voorkom je ook dat er voortdurend afleiding is van andere dingen die ook aantrekkelijk lijken. 

Doelloos

Als doelen stellen zo’n succesformule is, waarom doen zo weinig mensen het dan? Waarom blijft het grootste gedeelte van de ondernemers dan leven en werken zonder heldere doelen? Hieronder beschrijf ik drie redenen.

Lekker belangrijk

Voor veel mensen is doelen stellen niet iets dat ze van huis uit hebben meegekregen. Vaak heb je hetook niet op school geleerd. Misschien moest je tijdens een opleiding wel eens doelen stellen voor een ontwikkelplan, maar deed je het vooral omdat het moest. Wanneer het geen toegevoegde waarde voor je had, ben je er misschien niet mee doorgegaan. De reactie van veel mensen is dat ze het gewoon niet belangrijk vinden, of sterker nog: ze vinden het onzin. Een gemiste kans!

Hoe werkt dat?

Als je nooit geleerd hebt om doelen te stellen, weet je vaak ook niet hoe je dit goed en effectief kunt doen. Voor je het weet, heb je geen doel gesteld, maar een wens uitgesproken. Veel geld verdienen en gezond blijven zouden veel mensen als doelen beschouwen, maar eigenlijk is het niet veel meer dan een droom.

Geloof er niets van

Ik spreek wel eens zelfstandigen die geen doelen hebben omdat ze niet geloven dat ze hun doelen ooit kunnen bereiken. Ze zijn bang om te falen en beginnen er dus maar niet aan. Hadden we niet gezegd dat falen juist iets is dat veel succesvolle ondernemers tegenkomen? Juist als je geen doelen stelt faal je, want je komt niet verder dan je nu bent. Een doel stellen en halverwege merken dat het niet lukt is veel minder erg dan er niet eens aan beginnen.

Volhouden

Natuurlijk komt er weerstand langs op de route richting je doel. Laat je hier niet door afleiden. Wanneer je op de weerstand gaat focussen, krijgt dat de aandacht in je brein en dat zorgt niet voor dat je dichter bij je doel komt, integendeel. Blijf dus je doel voor ogen houden op het moment dat je weerstand ervaart.

Wanneer je regelmatig je doelen opschrijft en actie onderneemt, zal je merken dat er progressie in zit. Je bestemming komt dichterbij!

Mocht je in dit artikel jezelf herkennen en klaar zijn voor meer zekerheid in jouw bedrijf, dan willen we je graag verder helpen in een vrijblijvende sessie. Dit is een gesprek waarin we kijken waar voor jou persoonlijk en zakelijk groeikansen liggen. Je krijgt hierdoor weer vertrouwen in je mogelijkheden en dit helpt bij het aantrekken van nieuwe klanten. Als je geïnteresseerd bent, klik dan hier.

Tot slot

DE plek waar je de meeste hulp, tools, strategieën, systemen en persoonlijke aandacht krijgt aangereikt die jou verder helpt als je het zelf even niet meer weet, is de Puurst Ondernemersacademie. Klik hier om je aan te melden voor een sessie waarin wij met je sparren, brainstormen en meedenken.

PS. Deel dit artikel met jouw Facebook vrienden en -fans, LinkedIn contacten, Twittervolgers en Google+ circles, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.


Jouw reactie op Doelgericht ondernemen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php