Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

Omgaan met geld in je bedrijf

03 april 2017  |   door Annemieke Tissink

Cijfers… Ik (Annemieke) kreeg er tot enkele jaren geleden buikpijn van. Nog steeds kan ik in mijn hoofd terug naar de momenten op school, waarop ik besefte dat ik niet goed was in rekenen en wiskunde. De rest van de klas wist het ook. Ik lag een rekenboek achter en op de middelbare school haalde ik drieën voor wiskunde. Tot ik in de vierde begon door te krijgen dat het eigenlijk een spel was… Een spel dat ik eigenlijk best snapte. Alleen als ondernemer voelde ik me weer met tien-nul achterstaan, omdat ik dacht dat ik er niet zoveel van begreep. Zakelijk omgaan met geld was dus een uitdaging…

Als je net als ik niet zo van de cijfers bent, kan een thema als ‘omgaan met geld’ knap lastig zijn. Toch is dat geen excuus om het links te laten liggen binnen je bedrijfsvoering en dit is wel wat ik veel ondernemers zie doen. Hoe kun je jouw kennis over geld opvijzelen? Hoe besluit je welke cijfers in je bedrijf de moeite waard zijn om in de gaten te gaan houden? Wie vraag je advies over deze kwesties? In dit artikel krijg je een aantal tips voor de financiële no-no’s.

Zelfs al doe je niet veel met financiën en geld in je bedrijf, hoe meer je van het onderwerp weet, des te beter je bedrijf zal presteren. Richard Ruback, professor aan de Harvard Business School zegt hierover: “If you can speak the language of money, you will be more successful.” Of je nu een product, dienst of concept verkoopt, je moet kunnen aantonen dat het een goede investering is om mensen daarvan te overtuigen. Het helpt wanneer je een beslisser inzicht kunt geven in kosten en opbrengsten. Hij (of zij) wil zien of het een goed idee is om te investeren. En dat jij kunt omgaan met geld.

Stop met de angst voor omgaan met geld

Het gaat je niet verder brengen om cijfers en geld te ontlopen, omdat je er bang voor bent. Het kan best ingewikkeld zijn, maar het is ook geen rocket science. Geld is nu eenmaal de manier, waarop je als ondernemer je score ofwel progressie bijhoudt, net als je doelpunten telt bij voetbal. Inmiddels weet ik uit ervaring dat het veel minder ingewikkeld is dan ik vroeger dacht. Het is een kwestie van plussen, minnen en af en toe een beetje meer dan dat. Maar het is geen onbegrijpelijke toverkunst.

Leer de taal van geld in je bedrijf

Hoewel het geen toverkunst is, wordt er als het gaat om geld natuurlijk wel flink met jargon om je oren geslagen. Laat je daar niet door intimideren. Het boek ‘De Geldmachine’ van Pieter Bas Jansen legt alle belangrijke termen voor ondernemers heel eenvoudig uit. De volgende keer bij je boekhouder weet je zo precies waar hij het over heeft en kun je hem vragen stellen die helpen jouw groei te bevorderen.

Meten is weten

Je financiële expertise een boost geven vraagt om uitzoeken wat je allemaal moet weten en meten in je bedrijf. Je wilt precies weten wat je moet doen om je winst te verhogen en verlies te voorkomen. Ieder getal dat je wilt laten groeien (of bij verlies: beperken) is goed om bij te houden. Dit betekent dat je wekelijks kijkt naar de cijfers en je groei of verlies meet. Door deze informatie kun je sturen op zaken die deze cijfers beïnvloeden. Omzet verhogen? Meer verkoopgesprekken! Hogere conversie? Een betere sales aanpak! Etc. Jij hebt zelf de sleutel in handen voor de groei van je bedrijf.

Maak omgaan met geld urgent

Iedere keer als jij jezelf betaalt of een uitgave doet met je zakelijke bankrekening, daalt je winst. Vaak sta je hier als ondernemer niet bij stil. Doe dat en bedenk dat alles wat je uitgeeft jouw bedrijf kostbare euro’s kost. Dit doe je niet om hier depressief van te worden, maar om je te realiseren dat de dagelijkse activiteiten in je bedrijf van invloed zijn op het uiteindelijke bedrijfsresultaat. Hoe kun je in plaats van winst weghalen ook waarde toevoegen? Dat is een belangrijke vraagt die je scherp blijft houden. Laat het vooral een bewustwordingsproces zijn en om plaats van dat het alleen kostbare tijd opslokt. Het idee is dat je meer feeling krijgt bij geld in je bedrijf, zodat je er meer op kunt gaan sturen.

Hieronder nog enkele tips:

  • bekijk regelmatig de cijfers van je bedrijf, laat dit niet aan je boekhouder over
  • laat je niet intimideren door geld en financiën, het is geen rocket science
  • verdiep jezelf in geld en financiën in je bedrijf   
  • zoek hulp. Soms zie je zelf door de bomen het bos niet meer. Met z’n tweeën zie je meer dan alleen.

 


Jouw reactie op Omgaan met geld in je bedrijf

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php