Groei zakelijk, persoonlijk & financieel

Opgeven is (g)een optie

28 augustus 2017  |   door Annemieke Tissink

Er zijn weleens van die momenten dat je het als ondernemer even helemaal niet meer ziet zitten. Momenten dat alles lijkt mis te lopen, het succes verder weg lijkt dan ooit en je jezelf afvraagt waarom je dit ook al weer zo graag wilde, dat eigen bedrijf. Een klant van mij zat pas in zo’n periode. Het zat gewoon even tegen. Niet eens zo zeer financieel, maar wel mentaal. Hij zat er echt doorheen. Zijn vrouw had gezegd: “Waarom ga je dan niet gewoon voor een baas werken?”. En voor het eerst geloofde hij dat dit niet eens zo’n slecht idee was. Voor altijd klaar met het gezeik. Niet meer de momenten waarop je aan jezelf twijfelt of je het wel allemaal goed doet, gewoon lekker met je vak bezig zijn en na werktijd de boel de boel laten.

Toen hij mij sprak gaf hij aan dat hij niet zou gaan stoppen, maar toch… even was er dat momentje van twijfel. Het moment waarop hij op wilde geven. Of ik tips had voor die momenten, vroeg hij. Natuurlijk heb ik die tips! In dit artikel geef ik je vijf manieren om optimistisch te blijven, zelfs wanneer je het niet meer ziet zitten en liever zou stoppen…

Laat je niet meeslepen door je gedachten; houd je hoofd koel

Iedereen heeft momenten waarop het tegenzit. Ik ook. Het is belangrijk om te beseffen dat dit erbij hoort. Het zijn juist deze momenten die essentieel zijn wanneer je iets opbouwt dat belangrijk voor je is, zoals bijvoorbeeld je eigen bedrijf. Hoewel ik op die momenten zelfs af en toe dacht dat ik het niet zou overleven (zelfs letterlijk, ik dacht soms dat ik dood zou gaan), had ik ze achteraf niet willen missen. Want wat hebben ze me veel gebracht! Niets laat je groeien als de momenten waarop het alles-of-niets is. In de beginjaren heb ik meerdere keren gedacht dat ik niet geschikt was voor het ondernemerschap omdat deze momenten voorbijkwamen, inmiddels weet ik dat iedereen ze doormaakt en dat ze ‘part of the journey’ zijn. Hierdoor weet ik tegenwoordig dat ik gewoon rustig kan blijven. Ik ga niet dood, niemand van wie ik hou gaat dood, het is alleen een beetje ongemakkelijk (een beetje veel ook soms…). De stress die ik vroeger voelde heeft plaatsgemaakt voor vastberadenheid, hoe nijpend situaties ook zijn. Als een probleem zich voordoet, zoek ik naar de oplossingen die mogelijk zijn. Die oplossingsgerichtheid benader ik met hetzelfde vuur, dezelfde gedrevenheid en visie die ik gebruikte toen ik begon met het bedrijf. Hierdoor schiet ik niet in een lamgeslagen kramp, maar kan ik zelfs in de crisis-dagen van mijn bedrijf recordomzetten realiseren die de crisis verkleinen. Weet dus dat het erbij hoort en ga van het positieve uit. Houd je hoofd koel.

Wees bereid de storm te doorstaan, zorg alleen voor een goede bemanning

“Don’t worry darling, this too shall pass”, een songtekst van Maria Mena die af en toe in mijn hoofd opkomt. Ik weet dat als er storm is, dat hij ook ooit weer zal gaan liggen. Om te zorgen dat ik tijdens de storm niet alleen met mijn business partner op het schip zit, zorg ik dat ik genoeg mensen om me heen verzamel die me kunnen helpen. Dit kan iedereen zijn. Vrienden, mastermindmaatjes, familie die niet bang is om de verhalen aan te horen (zonder meteen te denken dat de wereld vergaat), coaches door wie we ons laten begeleiden en mede-ondernemers die niet bang zijn om ons de waarheid te vertellen . Die bemanning zie ik niet als de beste stuurlui die aan wal staan. Ik neem hun mening serieus en sta open voor hun feedback, alleen dan kan ik blijven koersen op de goede weg.

Creëer een sterk immuunsysteem

Ik heb een jeugd gehad waardoor ik gewend bent aan ups en downs. Extreme downs en geweldige ups. Toch vond ik het moeilijk om dit in mijn bedrijf ook zo te ervaren. Toch heb ik geleerd om niet in paniek te schieten in een down en niet in een ‘high’ te schieten als het goed gaat. Ik heb een duidelijk beeld van hoe mijn leven eruitziet, hoe ik mijn ideale dag zou indelen, hoe mijn ideale bedrijf is. Ik weet dat ik er steeds dichterbij kom, hoe sh*t het soms ook gaat. Doordat ik dit voor ogen houd, word ik ook niet meer ontmoedigd door mensen die ervoor kiezen geen klant bij ons te worden. Vroeger was dit aanleiding voor een dip. Wat was er mis met ons? Waarom waren wij niet de juiste persoon? Nu weet ik dat er altijd mensen zijn die zich niet verbonden voelen met ons en in plaats van hiervan te balen weet ik dat het uiteindelijk niet goed zou komen als we wel samen aan de slag zouden gaan. Ik kies er steeds voor om een impact te hebben op anderen door mijn bedrijf en niet vooral op mijn eigen ego. Dat helpt me vooral om door te gaan. Het is moeilijker om op te geven wanneer er anderen op je rekenen.

Weet dat succes om de hoek loert

Een tijdje geleden ontdekte ik een Chinees spreekwoord: “The temptation to give up is the greatest right before you’re about to succeed.” Ik vond het heel hoopvol, omdat we natuurlijk allemaal weleens de momenten kennen waarop het minder gaat. Meestal zien we die momenten vooral als negatief, maar wat nou als het een voorbode is? Wat nou als we het ook zo zouden zien? Een hobbel voordat we ons doel bereiken? In plaats van het laatste station voor het einde van ons succes. Als het te goed gaat, verliezen we vaak onze schepte. Dus laten we de momenten die schuren en spanning geven vooral koesteren, het betekent dat succes dichtbij is.

Wees niet bang voor angst

Iedereen heeft momenten van twijfel, onzekerheid en angst als het gaat om zijn/haar bedrijf en de grote beslissingen die hierbij horen: Ga ik hiermee door? Wat ik nu doe werkt niet, wat als ik ermee stop?  Deze vragen zijn onderdeel van de route. In het bouwen van onze bedrijven heb ik die momenten meer dan eens gehad. De volgende vragen hielpen me hier doorheen:

 • Wat is het ergste dat er kan gebeuren als X gebeurt?
 • Wat is het meest waarschijnlijke scenario als ik X doe?
 • Wat is het beste wat er kan gebeuren als ik X doe?

Door deze vragen te beantwoorden, kom je er vaak achter dat het “worst-case” scenario (zoals bij mij de angst dat ik het letterlijk niet zou overleven), nooit gebeurt. Als het ergste is dat je moet stoppen of opnieuw moet beginnen met iets, bedenk dan dat je soms veel wegen moet bewandelen voordat iets lukt. Dit is geen falen! Soms is het zelfs de beste keuze die je kunt maken. Het meest waarschijnlijke scenario is het scenario dat je moet accepteren. En als dat is gebeurt, kom dan in actie. Het is belangrijk om ook te kijken naar het beste wat er kan gebeuren omdat je dit als doel kunt stellen. Focus hierop en ga ervoor. Daarom ben je ondernemer, om je niet door angst te laten tegenhouden en in actie te komen. 

Aan de slag

Waar ben jij bang voor? Welke beslissing moet jij nemen, ondanks het feit dat je de uitkomst niet kent. Op 29 september gaan we tijdens het live event Master je mindset aan de slag om te stoppen met jezelf saboteren en het bedrijf te creëren dat jij wilt!

Wat je ontdekt tijdens Master je mindset:

 • Wat er mogelijk is voor jou en je bedrijf
 • Hoe je kansen voor jouw bedrijf herkent en er eindelijk actie op onderneemt
 • Waarom je geen zorgen hoeft te hebben over het bereiken van je doelen
 • Hoe je zelfsabotage stopt en in actie komt richting de resultaten die jij wilt
 • Hoe jouw mindset je realiteit bepaalt
 • De lijst met 22 factoren die je laten zien of je bereikt wat je wilt
 • Waarom je kunt bereiken wat je wilt
 • Hoe je jouw zelfbeeld kunt upgraden, zodat je zelfverzekerder onderneemt
 • Hoe je bepaalt welke angsten jouw succes tegenhouden
 • Hoe je stopt met jezelf vergelijken met concurrenten 
 • Hoe je beter met kritiek omgaat en zorgt dat het je niet kan schelen wat anderen vinden
 • Hoe je actie onderneemt richting je grootste doelen, zelfs wanneer je er nog niet klaar voor bent
 • Hoe je stopt met uitstellen en juist gemotiveerd in actie komt richting je doelen
 • Hoe je omgaat met angst, twijfel en angst in je bedrijf
 • Hoe je vol moed en zelfvertrouwen groeit als ondernemer
 • Hoe je alles kunt bereiken wat je wilt als ondernemer

Praktische informatie

Wanneer? Vrijdag 29 september 2017
Tijden? Van 9:30 tot 17:00 uur
Investering? 97 euro exclusief BTW
Locatie? Zwolle

MELD JE HIER AAN VOOR MASTER JE MINDSET


Jouw reactie op Opgeven is (g)een optie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


css.php