9 gamechangers voor ondernemers

Wat ik leerde uit 9 jaar eigenaar zijn van Puurst

4 maart 2019   |   door Annemieke Tissink

Afgelopen vrijdag bestond Puurst 9 jaar. Mooie mijlpaal, waardoor je weer opnieuw gaat beseffen hoe bijzonder het is dat we al zolang mooie klanten mogen helpen en het werk kunnen doen dat we graag willen. Dat is niet iedere ondernemer gegund. Het blijft ook iedere keer weer briljant om te zien hoeveel je groeit als mens door het ondernemerschap, hoe hard je persoonlijke ontwikkeling gaat. Ik ben letterlijk onherkenbaar veranderd in die jaren, zoveel sterker en zekerder geworden. Ik deel daarom graag een aantal lessen met je die ik in de afgelopen jaren geleerd heb.

 

1. Ondernemen is geen sprint maar een marathon

Dit vond ik soms zo moeilijk en is daarom ook één van mijn belangrijkste ondernemerslessen. Ondernemen is echt een marathon. Het is een duursport. Ik ben heel erg ambitieus en daarom ben ik vaak vooral bezig met naar voren kijken. Naar alles wat nog moet gaan komen. Dit zie ik terug bij meer ondernemers. Misschien herken je het ook bij jezelf. Je bent alleen maar bezig met wat niet goed gaat en wat beter kan en je baalt dat je nog lang niet bent waar je had willen zijn. Daardoor zijn veel mensen ook niet tevreden kunnen met de resultaten die ze tot nu toe gehaald hebben.

 

Ik heb echt moeten leren om te genieten van het proces. Ik heb ook moeten leren stil staan en terug kijken wat ik allemaal bereikt heb. En dat is best veel. Zeker als je bedenkt dat je 9 jaar verder bent en wat je daarin allemaal hebt gedaan is echt overweldigend als je daarbij stil staat. Dus ga voor die marathon. Als je continue aan het sprinten bent, is dat niet duurzaam. Het brandt je op. Ondernemen is een lange termijn effort.

 

2. Denk in jaren

Deze sluit aan bij de les hierboven. Ondernemen doe je voor de lange termijn. Daarom is het ook goed om een strategie en doelstellingen te hebben voor de lange termijn. Wist je dat ze in Japan vaak plannen maken voor de komende 50 jaar? Dus focus op de lange termijn. Mijn focus voor de midden lange termijn is 7 jaar en mijn lange termijn focus met mijn bedrijf is 15 jaar. Dit geeft mij heel veel meer rust omdat dus alles niet in 1 tot 3 jaar gerealiseerd hoeft te zijn. Hierdoor kan ik ook nu meer genieten van mijn ondernemersreis. En dat heeft ook een positief effect op mijn bedrijfsgroei, omdat het niet meer zo krampachtig is.

 

3. Bouw je bedrijf om je levensstijl

Dit is één van mijn belangrijkste ondernemerslessen. Als je van al die lessen die we je in deze reeks geven er eentje zou moeten onthouden dan is het deze. Als je begint met ondernemen heb je een idee. Dit werk je uit en zet je in de markt. Je krijgt klanten en je gaat groeien. En dan ontstaat er vaak ook een ratrace. Je bent bezig om die groei bij te houden, je klanten tevreden te houden en alle ballen in de lucht te houden. Je gaat meer werken of je hebt de andere kant van de medaille: je groeit minder hard dan je wilt en je moet hard husselen om maar klanten binnen te krijgen. Je werkt heel veel. En dan is natuurlijk de vraag: is dit wat je wilt, is dit het idee wat je bij het starten van je eigen bedrijf had? En dan moet je vaak heel eerlijk zeggen, dat dat niet het geval is. Eigenlijk had je voordat je begon jezelf een andere vraag moeten stellen, namelijk: Hoe ziet mijn ideale leven eruit. En als je dat helder hebt, dan kun je ook bedenken hoe richt ik mijn bedrijf dan zo in dat dit hieraan voldoet? Dus als jij maar 3 dagen in de week wilt werken, dan zal je business en verdienmodel er mogelijk anders uitzien als dat je 5 dagen in de week wilt werken. Hoe ziet jouw ideale leven eruit? En wat betekent dat voor hoe je bedrijf moet organiseren?

 

4. Whatever it takes

Ondernemen gaat over doorzetten. Echt doen wat ervoor nodig is. En dat is niet altijd leuk. Maar als je ergens voor wilt gaan, dan betekent dit dat je een mentaliteit moet hebben van whatever it takes. Dus als jij een doel wilt realiseren en je merkt dat je niet on track bent, wat ga je dan doen om het doel alsnog te realiseren? Dat vraagt om actie. Als dat betekent dat je een uur langer door moet of een uur eerder opstaan dan doe je dat, want je wilt je doel halen. En veel mensen hebben niet die mentaliteit. Ik moet je ook eerlijk zeggen dat ik daarin gegroeid ben. Bedenk dat heel veel van je collega ondernemers die mentaliteit niet hebben. Dus als jij het wel doet, dan heb je sowieso voorsprong ten opzichte van hen. En bedenk ook, dat als je elke dag een uur meer doet dan de rest dan je in een jaar tijd ruim een maand extra aan tijd hebt geïnvesteerd. En dat betaalt zich natuurlijk op de lange termijn dubbel en dwars uit!

 

5. Mindset is king

Tja, ook zo’n les. Eentje waarin je altijd kan verbeteren: Mindset. Voor mij is dit een dagelijkse uitdaging, want elk niveau heeft weer zijn eigen uitdagingen op het gebied van mindset. Want mindset heeft alles te maken met hoe je naar de wereld kijkt. Welke blik heb je op de wereld, welke overtuigingen heb je? Zowel positieve als negatieve overtuigingen. Met name die laatste staan in de weg van je persoonlijke maar ook zakelijke groei. En dat is niet tof, want je kunt de mooiste visie hebben, de geweldigste doelstellingen, de allerbeste producten van de wereld en de meest briljante strategie om dit allemaal naar je klanten te brengen, maar als er ergens in jou een overtuiging zit dat je het niet waard bent, of dat mensen niet op je zitten te wachten of dat je niet zichtbaar durft te zijn, wie ben jij dan om dit te doen? Allemaal gedachten die je niet helpen en waardoor je niet gaat komen waar je wilt en of moet komen. En dat betekent dat je met je mindset aan de slag moet. Je gedachten en overtuigingen aanpassen!

 

6. Ga voor een 10X leven

Dit is zo’n belangrijke les voor mij dat ik het letterlijk aan de binnenkant van mijn arm heb laten tatoeëren. 10X je leven en je bedrijf. Wil je groeien in alle facetten van je leven? Doe dan alles keer een factor 10. Dat gaat echt een verschil voor je maken. Het voordeel van alles keer een factor 10 doen, is dat je anders moet gaan nadenken. Je kunt de dingen niet meer op de oude manier doen. Iets keer 10 doen en ervoor gaan het doel te behalen, brengt creativiteit en energie. En het allerbelangrijkste: het brengt groei in het meest onverwachte. Dus wil je echt een verschil maken in je business en je leven? Doe dan alles keer een factor 10. Meer inspiratie hierover? Lees het boek The 10x Rule van Grant Gardone.

 

7. Aan en in je bedrijf werken

Je kunt onderscheid maken tussen in en aan je bedrijf te werken. En beide zijn van belang. Het onderscheid is dat wanneer je IN je bedrijf werkt, je dan vooral bezig bent met je klanten. En AAN je bedrijf werken is werken aan de ontwikkeling van je bedrijf: je marketing, maar ook aan processen die geoptimaliseerd kunnen worden. Heel veel ondernemers werken heel veel in hun bedrijf maar te weinig aan hun bedrijf. Zeker in tijden waarin ze groeien, zijn ze vooral bezig hun klanten te bedienen en vergeten ze dat ze ook zichtbaar moeten zijn voor de buitenwereld, dat netwerken ook belangrijk is. Hierin schuilt een gevaar. Want als de opdrachten minder worden, loop je achter de feiten aan en dat is zonde. Maak er tijd voor vrij. Wij hebben hiervoor de maandag en vrijdag. En vanaf januari van dit jaar nemen we om de vier weken een week extra om hier tijd aan te besteden. Dat brengt namelijk echte groei.

 

8. The one thing

Focus! Het is een toverwoord en zeker omdat het werkt. Alles wat je aandacht geeft groeit. En om die focus te krijgen, is het belangrijk dat je duidelijkheid hebt. Duidelijkheid over waar je naartoe wilt met je bedrijf. Wat is je doel? Als je dit super helder hebt, dan wordt alles veel makkelijker. Want bij alles wat je doet en laat kan je toetsen of het bedraagt aan je doel. En daarbij is het belangrijk om in die focus ook steeds te werken aan dat ene ding dat echt het verschil voor je gaat maken in de business. Werk daar met heel veel focus aan en pak dan het volgende ding weer op.

 

9. Investeer in je bedrijf, telkens opnieuw

Dit zou een vanzelfsprekendheid moeten zijn, maar helaas zie ik in mijn omgeving nog teveel ondernemers die te weinig investeren in hun eigen ontwikkeling, zowel in hun vakkennis als in kennis en vaardigheden van het ondernemerschap. Blijf investeren! Wil je groeien? Dan is dat echt de kern. Dus zorg dat je een groot gedeelte weer herinvesteert in je bedrijf zodat je door kan groeien. Investeer in mensen die taken van je over kunnen nemen waar jezelf niet goed in bent. Het levert je altijd meer op. Dit vinden we vaak lastig als ondernemer. We willen graag die instant bevrediging. Maar bedenk dit: ga een keer minder op vakantie, rij een iets minder nieuwe of dure auto en investeer dit in de groei van je bedrijf. Op de lange termijn vertaalt dit zich terug in zoveel groei dat je oneindig vaker op vakantie kan en echt een keer de auto kan kopen die je zou willen.

 

Ons cadeau aan jou: Wij denken graag mee over jouw succes!

Wij gaan graag met je in gesprek over jouw doelen en stappen die jij kunt zetten om ze te behalen. We kijken waar kansen liggen voor groei en verbetering en hoe je dit kunt realiseren.

 

Heb je het gevoel dat je in de komende maanden echt eens een grote sprong wil gaan maken, maar weet je niet hoe? Je krijgt van ons tips en inzichten die je meteen kan implementeren, zodat jij weer een boost krijgt om verder te gaan en je bedrijf meteen weer een stapje kan laten groeien.

 

Hoe ziet de sessie eruit?

Omdat het gesprek maar een half uur is, zullen we heel snel de diepte ingaan om tot de kern te komen. Dit doen we door in de beginfase van het gesprek vragen te stellen die het probleem verder zullen verduidelijken. Zo komen we tot de kern van jouw bedrijf. Vanuit daar gaan we kijken wat jij kan doen om je bedrijf te laten groeien. We zullen je enkele adviezen en strategieën geven die je meteen kan gaan toepassen zodra we opgehangen hebben.

 

Wil jij ook één van deze sessies? Klik dan HIER!

sagar-patil-652846-unsplash

Wil je gratis ons magazine ontvangen?

Iedere week publiceren we een online magazine, boordevol inspirerende artikelen, podcasts, interviews en tips.

We gaan vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voortaan sturen we je wekelijks gratis tips en inspiratie om je bedrijf te laten groeien. Voor meer info bekijk de privacyverklaring .

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje