ambitie

Ambitie: de sleutel naar groei

17 november 2020   |   door Annemieke Tissink

Hoe komt het dat sommige ondernemers succesvoller zijn dan anderen? En waarom doen bepaalde bedrijven het beter, ook als het economische klimaat tegenzit? Daar zijn hele boekenplanken over vol geschreven en honderden onderzoeken naar gedaan.

Ik heb veel van die boeken en onderzoeken gelezen en vandaag deel ik de gemene deler als het gaat om groei. Als jij jouw bedrijf exponentieel wilt laten groeien dan komt het allemaal samen in één woord namelijk: Ambitie

 

Nu zul je misschien zeggen: “Ja, dat is leuk. Ik heb veel ambitie en ik ga best lekker, maar ik zie nog niet de enorme groei curve!” Dat klopt, want daar is meer voor nodig dan alleen het hebben van een ambitie. Voor mij komt het allemaal samen in de analogie van het woord ambitie, namelijk:

Actie
Meetbaar
Bijsturen
Innerlijke strijd
Tijd
Interactie
Eindeloos doorzettingsvermogen

 

ACTIE

Veel mensen zijn druk bezig in hun bedrijf. Ze komen in actie, maar niet altijd de juiste richting in. Als je een ambitie hebt, weet je heel duidelijk wat je wilt bereiken. Je ziet het al voor je en kunt het bij wijze van spreken bijna aanraken.

Waarom is deze heldere ambitie belangrijk? Napoleon Hill zegt het in zijn boek Think and Grow rich: Wat je brein kan bedenken en geloven, kun je ook bereiken. Het is belangrijk dat je een heel duidelijk beeld hebt van hoe jouw einddoel. Begin dus met het einde voor ogen, zoals effectiviteitsgoeroe Covey zegt in zijn boek: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.

Als je dat beeld eenmaal hebt, is het de kunst om in actie te komen. Echte stappen te zetten in de juiste richting. Doe je dit niet, dan is het geen ambitie maar een droom.

 

MEETBAAR

Maak je ambitie concreet en meetbaar. Dat begint door een stip op de horizon te zetten. Is je ambitie om 2000 meer klanten in 2 jaar te hebben? Dan kun je uitrekenen hoeveel nieuwe klanten je per maand moet hebben, namelijk 83!

 

BIJSTUREN

Een ambitie realiseren is nooit een rechte weg. Je moet gedurende reis bijsturen. Net als een vliegtuig. Door turbulentie, zijwinden, etc., wordt deze steeds van zijn koers gehouden. Hierdoor moet het corrigeert worden om uiteindelijk op de geplande tijd op zijn bestemming aan te komen. Kijk dus af en toe waar je staat en stel indien nodig je koers bij op weg naar je ambitie.

 

INNERLIJKE STRIJD

Tijdens het realiseren van je ambitie, kom je jezelf geregeld tegen. Zeker als het tegen zit. Herken je dat irritante stemmetje in je hoofd? “Waarom wilde ik dit ook alweer? Het gaat me toch niet lukken! Wie zit er op mij te wachten?” Bedank dit stemmetje voor zijn mening en ga door! Het is namelijk niet waar! Het is angst! Je gedachten zijn bang voor alle verandering en willen je ‘beschermen’. Maar als je iets wilt en je gaat er echt voor, dan gaat je lukken. Houd je daaraan vast.

 

TIJD

Om je ambitie te realiseren, moet je er een einddatum aan koppelen. Brian Tracy zegt in zijn boek Goals dat een doel een droom is met acties en een deadline. Dus bepaal voor jezelf wanneer jij je ambitie hebt gerealiseerd, stel een datum! Houd je ervan om jezelf uit te dagen? Kies er dan voor om het realiseren van je ambitie in de helft van de tijd te doen, dus bijvoorbeeld niet in 2020, maar 2017. Dit zorgt voor momentum.

 

INTERACTIE

Ambities kun je niet alleen realiseren. Je hebt altijd anderen mensen nodig. Zoek de interactie met anderen. Deel je ambitie met hen, spreek het uit. Dit is heel krachtig. Mensen kunnen geïnspireerd raken door jouw ambitie en willen je graag helpen. Daarbij houden anderen je ook scherp door te vragen hoe het met je ambitie staat.

 

EINDELOOS DOORZETTINGSVERMOGEN

Wat je ook doet, hoe het ook gaat, geef nooit, maar dan ook nooit op! Blijf doorzetten! De Amerikaanse top ondernemer Jay Abraham zei in een interview dat er geen tegenslagen zijn. Het zijn alleen maar signalen dat je dingen anders moet doen. Ik vond dat heel verfrissend en helpt mij sindsdien om steeds door te gaan. Naast mijn computer hangt een quote van Richard Branson; It takes years to become an overnight success. En in alle biografieën en verhalen die ik lees van ondernemers die succesvol zijn, staat hetzelfde. Het is hard werken, maar ze gaan altijd door, net zo lang tot ze het gerealiseerd hebben.

 

Dus blijf volhouden en maak je AMBITIE waar, je kan het!

 

8 JANUARI: EÉN DAG – EÉN PLAN

Eén ding weet ik zeker, 2021 kan jouw beste ondernemersjaar ooit worden. Met de masterclass 2021: Jouw beste ondernemersjaar zet jij de stappen om je ambitie dichterbij te halen. Eén dag waarin je de rest van het komende jaar hebt uitgestippeld.

 

Deze masterclass is voor jou

 • Als je van 2021 je beste ondernemersjaar ooit wilt maken
 • Als je echt durft te kiezen voor wat jij belangrijk vindt
 • Als je ambitie hebt om je bedrijf verder te laten groeien
 • Als je gefocust wilt werken aan de groei van je bedrijf
 • Als je een concrete roadmap wilt hebben voor 2021 voor jouw bedrijf
 • Als je een nog grotere impact wilt maken dan je alle voorgaande jaren hebt gedaan
 • Als je een keer een plan wilt maken wat echt voor je gaat werken en uitvoerbaar is
 • Als echt een grote stap wilt zetten met je bedrijf in 2021

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Je weet hoe je jouw doelen kunt bereiken en weet je welke concrete eerste stappen jij al kunt gaan zetten om je doelen te realiseren.
 • Je leert een systeem om in de drukte van je bedrijf bij te houden waar je staat ten opzichte van alle voor jou belangrijke punten, zodat je weet dat je on track bent.
 • Je leert hoe jij regie kunt houden over je doelen en de mate waarin je ze bereikt, zodat je bij onverwachte dingen niet helemaal bij nul hoeft te beginnen, maar gewoon een kleine aanpassing in je plan kunt maken.
 • Je hebt een duidelijke richting voor het nieuwe jaar.
 • Je krijgt enorme focus, zodat je niet meer zo makkelijk wordt afgeleid.
 • Je hebt inzicht in wat je dagelijks kunt doen om je doelen te bereiken.
 • Je weet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.
 • Je hebt een stappenplan om jouw ideeën nu eens echt in praktijk te brengen.
 • Je kunt sparren met andere ondernemers die jou inspireren en verder helpen.

 

Praktische informatie:

 • Datum: 20 november 2020 (VOL) // 27 november 2020 (VOL) // 8 januari 2021
 • Per datum plek voor beperkt aantal deelnemers i.v.m. de maatregelen vanuit de overheid
 • Tijd: 10.00 – 16.30 uur
 • Locatie: Live in Zwolle (tenzij de maatregelen veranderen, dan is hij online)
 • Investering: 147 euro exclusief btw
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje