RELAX! HOE VRIJE TIJD JE LAAT GROEIEN ALS ONDERNEMER

26 juni 2018   |   door Annemieke Tissink

Ik denk dat er veel ondernemers zijn die zichzelf het volgende vertellen: ‘als ik mijn bedrijf wil laten groeien, moet ik meer werken’. Of de volgende was altijd mijn favoriet: ‘Hobby’s? Nou, mijn werk is mijn hobby’. Altijd bezig, altijd druk met de volgende stap. Het lijkt misschien best logisch, maar er klopt eigenlijk niets van…

Ondernemers zijn bezig met waarde creëren en dat creatieproces vraagt veel van onze mentale spierkracht. Maar net als iedere andere spier, heeft ons brein af en toe tijd nodig om bij te komen zodat hij later beter kan presteren. Ik kon dat niet zo goed, dat bijkomen, tot ik een paar jaar geleden bewust ging zoeken naar een activiteit naast mijn werk. Ik begon met een basiscursus wijn en kreeg de smaak te pakken en ben ermee doorgegaan. Ook hier kan ik niet stoppen 😉 Afgelopen zaterdag deed ik examen. Geen ondernemersexamen, maar WSET Level 3 Award in Wines. Een internationale wijnopleiding op hoog niveau, die ik al jaren wilde doen. Naast het werk even helemaal focussen op iets anders.

Superfoods voor je brein

Ik merkte namelijk dat mentaal even iets anders doen dan werken, een soort van superfoods zijn voor je brein. Zonder deze tijden van ontspanning kunnen we als mensen echt wel overleven, maar niet excelleren in wat we doen. Een artikel van Scientific American (een populairwetenschappelijk tijdschrift uit de Verenigde Staten) stelt: “Downtime replenishes the brain’s stores of attention and motivation, encourages productivity and creativity, and is essential to both achieve our highest levels of performance and simply form stable memories in everyday life.”

Super-happy-fun-day

Lange termijn succes en creativiteit zijn dus totaal afhankelijk van de mate waarin we regelmatig even een momentje vrij nemen. Natuurlijk had ik daar al wel vaker over gehoord, maar totdat ik dat aan den lijve ondervond vond ik het vaak onzin. Loslaten vond ik zo lastig, zelfs al wist ik dat het goed voor me zou zijn. Totdat ik hoorde over het concept ‘super-happy-fun-day’ van marketing expert Dean Jackson. Hij heeft deze dagen bedacht zodat ik alle leuke dingen uit het leven ook echt ging doen. Geen werk, just fun!

24-uur off the grid

Hoe werkt dat dan? Meer vrij nemen? In de praktijk zie ik nu vooral ondernemers om me heen enorm in de stress schieten doordat ze bijna vakantie hebben. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon beginnen met maandelijks (of vaker…) een dag echt helemaal vrij nemen. Maar wat doe je dan? Management expert Dan Sullivan zegt hierover: Neem een periode van 24 uur, van middernacht tot middernacht en hanteer de volgende regels: geen zakelijke telefoon, geen e-mail, geen andere vormen van correspondentie (appjes…), geen gesprekken over werk en geen gefocuste denktijd over je bedrijf. Dat is niet eenvoudig, vooral niet als je de gewoonte hebt om zeven dagen per week te werken. Maar het helpt dus wel degelijk in je groei! Probeer het. Probeer een echte en volledige vrije dag uit. Binnenkort. Plan hem van te voren en licht vooral je omgeving in. Laat je omgeving (teamleden en eventuele collega’s) weten dat je er 24 uur niet bent en ook geen e-mail leest. Misschien komt er commentaar, misschien zijn mensen het niet met je eens. Maar negeer de twijfelaars en houd je aan je plan! Het zal je creativiteit enorm laten toenemen en je groei dus ook!

Voor de vakantie nog even wat focustijd?

Graag nodigen we je uit voor de 2e Puurst Netwerkbijeenkomst op 28 juni 2018. De plek waar je samen met collega-ondernemers bouwt aan de groei van je bedrijf! Een middag met natuurlijk volop gelegenheid om je collega ondernemers te ontmoeten en met hen te netwerken. Maar ook met een waardevol programma! Hieronder vind je meer informatie.

Focus!

Het thema van deze bijeenkomst is Focus! Focusmanager Ingrid Groen leert je in een workshop van anderhalf uur hoe je meer focus aanbrengt in je werk en hoe je beter kan plannen, zodat je jouw doelen bereikt. Vaardigheden die essentieel zijn in je ondernemerschap. Ingrid helpt haar klanten om die laser focus aan te brengen. Kijk voor meer informatie over Ingrid op haar website.

Ik zoek

Elkaar verder helpen in een netwerk, is ook je netwerk delen. Daarom staat er tijdens de meeting een Ik-Zoek-Bord. Heb je een vraag over je ondernemerschap of wil je graag een connectie met andere ondernemer of een bedrijf binnen komen dan heb je de mogelijkheid om die te stellen, zodat we je daarmee verder kunnen helpen.

Praktische informatie

Locatie:
Onze vaste basis: MS Ooster – Schelde, Pannenkoekendijk 10 te Zwolle

Tijd:
13.30 uur inloop, om 14.00 uur starten we het programma en we gaan door tot 16.30 uur.

Kosten: 
We vragen een eigen bijdrage van 25 euro excl. Hiermee dekken we de kosten van de huur en de catering.

Wil jij meer ruimte, meer rust  en meer structuur in jouw bedrijf? Wil je ontspannen de stap naar jouw volgende doel zetten? Wees er dan bij op 28 juni. Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via onderstaande link.

Ik meld me aan!

Girl with books

PUURST
COMMUNITY

 

Exclusief online ondernemen. Zo heb je Puurst
altijd bij de hand. Toegang tot een enorm
netwerk van professionals.

MASTER JE
MINDSET

 

Is de klant altijd koning?
Puurst denkt daar heel anders over.

MODELEREN

 

Exclusief online ondernemen. Zo heb je Puurst
altijd bij de hand. Toegang tot een enorm
netwerk van professionals.

Wil je gratis ons magazine ontvangen?

Iedere week publiceren we een online magazine, boordevol inspirerende artikelen, podcasts, interviews en tips.

We gaan vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens. Voortaan sturen we je wekelijks gratis tips en inspiratie om je bedrijf te laten groeien. Voor meer info bekijk de privacyverklaring .

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje