Artikel (2)

Coronavirus – 3 dingen die je nu meteen kan doen als ondernemer

23 maart 2020   |   door Annemieke Tissink

Hoewel de wereld momenteel in rep en roer is en veel dingen onzeker zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ondanks alles je bedrijf gewoon doorloopt. Zelfs als staat voor je gevoel je leven even stil. Je moet nu wendbaar zijn en aanpassen aan de snel gewijzigde omstandigheden. Hieronder bespreken we drie dingen die je nu meteen kan doen als ondernemer.

 

1 Check je verdienmodel

Nu is het moment waarop je merkt of je business/verdienmodel of modellen duurzaam zijn of niet. Voor heel veel ondernemers betekent het dat dit niet het geval is. Ze kunnen geen uren maken, niet declareren en dus ook weinig omzet maken in deze crisis. En dat is pijnlijk, maar ook een kans. Nu is de tijd om je verdienmodel onder de loep te nemen en met andere alternatieven te komen.

 

Er zijn namelijk altijd kansen en mogelijkheden. Zelfs deze tijd biedt voor jou als ondernemer mogelijkheden om toch geld te blijven verdienen. Zelfs wanneer je een restauranteigenaar, fotograaf of sportschoolhouder bent. Je hebt namelijk altijd iets te brengen dat van waarde is voor anderen en misschien heeft jouw branche het nu nodig dat er iemand opstaat die laat zien hoe het ook kan. En jij kan diegene zijn!

 

Want bedenk, ook dit gaat weer over. Weet je nog dat er ooit een internetbubbel knapte? En de toen de kredietcrisis kwam? Dit zijn de tijden waarin je als ondernemer het verschil kan maken. Het is juist nu het moment om je aan te passen en te bedenken: Hoe kan ik het nu anders doen? En hoe wil ik het nu voortaan? Wat waren dingen waar je niet tevreden over was? Allemaal input voor belangrijke veranderingen in je bedrijf.

 

2 Positioneer jezelf nu

In deze periode zal voor veel mensen duidelijk worden wie er van waarde is en wie niet. Wie degene zijn die echt leiderschap tonen  en wie door de mand vallen. Juist nu is het aan jou om er te zijn voor je klanten en relaties. Neem contact met ze op. Denk met ze mee en wees van waarde. En wees er zelfs voor je concurrenten. Sta op en laat zien wie je bent voor ze. Nu kun je echt het onderscheid maken. Dit doen wij ook. Nu zijn we er voor jou als ondernemer. Niet alleen op de manieren zoals je van ons gewend was. Maar ook met extra’s als een Q&A over ondernemen tijdens deze crisis, waarin jij je vragen kan stellen. Maar ook met een online presentatie waar je aan deel kan nemen over online ondernemen. Daar zijn nu heel veel vragen over. Een samen-werkdag met klanten om hun strategie te bepalen. En een crisisstrategie consultatie. Waarin we gesprekken voeren op uurbasis en waarin we meedenken over wat nu jouw koerswijziging moet zijn. En jij kan dit ook, ook zonder live contact te hebben!

 

3 Aan de bak, juist nu!

En nu er ook ruimte in agenda’s ontstaan, is het juist ook de tijd om te investeren in de veranderingen die je altijd al had willen maken. Wilde je altijd die online cursus maken, maar kwam je daar niet aan toe? Bam, dan krijg je daarvoor nu de tijd! Alles van kantoor opruimen, je bestanden op je PC ordenen, je website voorzien van nieuwe teksten of al je social media nu juist maken en inplannen. Of nu eindelijk is eens die podcast echt gaan maken. Wat het ook is, ga het doen!

 

Kortom, als jij die extra tijd krijgt omdat er afspraken uitvallen, is het NU de tijd om aan de bak te gaan. En hiervoor moet je anticyclisch denken. Was je van plan om een opleiding te doen, start die nu! De kennis die je op doet kan je al snel weer vertalen, naar nieuwe of betere dienstverlening.

 

 

Juist nu, is het tijd om wakker te zijn en je kansen te pakken. Zij het met vernieuwde inkomsten bronnen, dan wel met het op orde brengen van je bedrijfsvoering.

 

Kan je hier hulp bij gebruiken? Wil jij weten wat jouw volgende stappen zouden moeten zijn? Waar laat je kansen liggen en hoe kun je die nu benutten? Plan dan direct hier je 1 op 1 crisisstrategie consultatie gesprek in met mij.

 

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje