5 vragen

De 5 meest gestelde vragen over e-mailmarketing

1 mei 2022   |   door Annemieke Tissink

Al jaren hoor je de zin ‘the money is in the list’ rondzingen in marketingland, met als belofte dat je met e-mailmarketing zelfs ‘geld kunt verdienen in je slaap’. Klinkt als de hemel toch? Totdat je ermee aan de slag gaat en het niet lijkt te werken… Er zijn zoveel onderdelen die er bij het opbouwen van een e-maillist en de marketing daaromheen komen kijken, dat veel ondernemers door de bomen het bos niet meer zien… en dus doen ze dingen half. En dus ook zonder resultaat.

 

Ik krijg regelmatig vragen als: “Ik stuurde mensen een mail over mijn training, maar niemand kocht hem, waarom werkt het niet?”. Waarom zou ik dan al die moeite blijven doen? Het antwoord is vrij simpel… Zonder een e-mail lijst, heb je geen manier om consistent aanwezig te zijn bij jouw potentiële klanten! Dan zul je tevreden moeten zijn met wachten tot mensen op je website stuiten via een Google-zoekopdracht of via een social media post; of je zult moeten vertrouwen op mond-tot-mondreclame om zoveel mogelijk mensen te vertellen over jouw bedrijf … wat niet echt een zeer effectieve strategie is, tenzij je Oprah of Beyonce bent.

 

De reden waarom e-mailmarketing zo belangrijk is, is dat je volledige controle hebt over je lijst. In tegenstelling tot sociale media, waar mensen kunnen ontvolgen en je account zomaar verwijderd kan worden als je ook maar iets verkeerds zegt.

 

Dus om je te helpen, beantwoord ik in dit artikel vijf vragen die je kunt hebben en die je resultaat met e-mailmarketing verbeteren. En ik begin nu vast met het belangrijkste. Want als je je ooit hebt afgevraagd hoe je het meeste uit je e-mailmarketing kunt halen, hier is een hint: het draait allemaal om het opbouwen van een relatie met je lijst. Oké, dat is niet echt een hint. Sterker nog, het is waarschijnlijk vrij duidelijk. Dus laten we er eens induiken en ontdekken wat je moet weten, zodat jij het meeste uit jouw e-mailmarketing inspanningen kunt halen.

 

Vraag 1 Welke gratis weggever/leadmagneet is het beste voor het opbouwen van mijn lijst?

Toen ik tien jaar geleden mijn eerste e-book schreef, was dat nog heel nieuw. Bijna niemand had er één. Nu gaan ondernemers massaal aan de slag met het maken van een ‘gratis weggever’ en meestal schrijven ze een kort e-book of maken een checklist, omdat ze horen dat dit ervoor zorgt dat mensen zich aanmelden voor hun e-maillijst. Alleen is dit niet voor iedere ondernemer de beste zet.

 

De vraag wat voor jou de beste weggever is, hangt af van je publiek. Wat is iets dat ongelooflijk nuttig en waardevol zal zijn voor jouw publiek? Wat helpt hen hun leven makkelijker te maken? En wat past tegelijkertijd bij jouw bedrijf?

 

Een mooi voorbeeld van een waardevolle, originele en passende weggever is degene die we samen met Miriam Vree – Van Straten van Horse Power Life Power enkele jaren geleden ontwikkelde: een ruiterquiz! Hierin ontdek je als ruiter jouw Ruiter Personality door een quiz en ontvang je achteraf en een uitgebreide beschrijving én een persoonlijke meditatie. Allemaal gratis. Nu past dit niet bij iedereen maar als je een ruiter bent en je krijgt tips die jou en je paard een grote stap verder helpen is dit natuurlijk iets dat je ECHT wilt. Ook haar gratis challenges zorgen twee keer per jaar voor een enorme groei. In totaal al meer dan 7000 nieuwe mensen kwamen erdoor op haar lijst.

 

Zelf geef ik al jaren mijn complete boek Meer Klanten Op Jouw Manier van meer dan 180 pagina’s weg. Met dit boek kunnen mensen de marketing van hun bedrijf van idee tot daadwerkelijk marketingplan neerzetten. Het is dus niet een kwestie van gewoon even iets in elkaar flansen. Dat kun je wel doen, maar hiermee verras je de mensen die op jouw lijst komen niet met iets waarvan ze denken: WOW, als dit is wat ze gratis weggeven, hoe goed moet hun betaalde werk dan wel niet zijn? Je wilt mensen enorme waarde geven. Iets dat ze bij wijze van spreken willen bingewatchen of meteen willen uitlezen omdat het ze zoveel oplevert. Ze kunnen niet wachten om meer van je te zien, lezen of horen.

 

Wees niet bang om je kennis gratis te delen in je weggever. Liever te veel waarde geven dan dat mensen denken: is dit het? En zorg dat die waarde aansluit bij je publiek en je bedrijf. Verwar waarde niet met lengte. Het hoeft geen ellendig lang document te zijn als dat niet past bij je bedrijf. Een fotograaf kan al heel veel waarde toevoegen met een checklist van een pagina met hierop de voorwaarden voor een perfecte outfit voor tijdens een fotoshoot…

 

Vraag 2 Welk programma gebruik ik om mails te verzenden?

Er zijn eindeloos veel programma’s om je e-mailmarketing in vorm te geven. Verwar dit niet met je eigen outlook, Gmail of Apple mail, die gebruik je er zeker niet voor! Maar genoeg opties om wel te gebruiken dus. MailChimp tot Mailblue, ActiveCampaign tot ConvertKit… en talloze anderen. Hoe weet je welke past bij wat jouw bedrijf nu nodig heeft?

 

Het begint met je maandelijkse budget bepalen, evenals bedenken hoe snel je denkt te gaan groeien in aantallen en welke functies je wilt. Bekijk dit goed, want bij meer mensen op je lijst en meer functies van het programma kom je vaak in uitgebreidere pakketten terecht.

 

Er zijn verschillende gratis opties, wij begonnen zelf ooit met de gratis versie van MailChimp tien jaar geleden. Vaak kun je een betaalde versie van een programma testen in een proefperiode van bijvoorbeeld 7 dagen. Even induiken dus!

 

Vraag 3 Hoe zorg ik dat zoveel mogelijk mensen mijn mails openen?

Het openen van een mail. Het lijkt niet zo moeilijk, maar het gaat dus niet vanzelf. Het is niet een kwestie van mailen en bang, iedereen opent hem. Terwijl ik dit artikel schrijf, kijk ik naar een berg e-mails die wachten om gelezen te worden (we zitten op 805 ongelezen berichten). Sterker nog, als ik nu zou gaan zitten en al die e-mails zou lezen tot er niets meer over was, zou het me meer dan 23 uur kosten – en dat is alleen maar om in te halen wat er al is! Dagelijks stroomt de mailbox vol! Niet alleen bij mij, maar bij iedereen. Hoe beslis je welke belangrijk genoeg zijn om te openen?

 

Dit is één van de leukste onderwerpen… het antwoord is namelijk: een goed onderwerp! En dan bedoel ik niet de inhoud van je mail, maar vooral de onderwerpregel.

 

De onderwerpregel is belangrijk omdat het is wat mensen ertoe drijft om jouw e-mails te openen of niet te openen. De vraag is dus hoe je mensen zover krijgt om te openen… Maarrrr… dat begint elke keer weer opnieuw met je inleven in je publiek.

 

Je wilt altijd eerst aan je publiek denken, echt in hun hoofd kruipen. Wat kijken ze? Lezen? Waar praten ze over? Als je ooit een oefening hebt gedaan om je ideale klant te vinden, dan weet je waarschijnlijk al het antwoord op deze vragen. Wat moet je dan schrijven zodat ze klikken?

 

De beste manier om te beginnen is te bedenken dat mensen zich altijd afvragen: wat heb ik hieraan? Dus hiermee wordt de noodzaak voor relevantie nog groter.

 

Een kleine tip om hierop in te spelen: als je wilt dat jouw lijst zich aangesproken voelt, gebruik dan hun voornaam in het onderwerp. Dit heet personalisatie en het kan je ‘openrate’ tot 20% verhogen! Zo zie je maar onderwerpregels zijn jouw geheime wapen om je e-mails geopend te krijgen!

 

Naast het wekken van de interesse van je e-maillijst, wil je mensen ook iets leren. Je kunt nadenken over de naam van blogberichten die je misschien al hebt, zoals “5 stappen om je podcast te starten”. Andere dingen om over na te denken bij het schrijven van je onderwerpregel, is het creëren van een gevoel van urgentie en het stellen van vragen.

 

Vraag 4 Hoe vaak moet ik mijn lijst e-mailen?

Ik herinner me de eerste keer dat ik een e-mail naar mijn lijst schreef. Het was de maandag na de startersdag van de KvK in 2012, waar ik met een stand stond en 80 mailadressen had verzameld. Ik was doodsbang, maar het was een enorme mijlpaal voor mij en mijn bedrijf! Vanaf dat moment mailde ik elke twee weken. En in 2014 startte ik met een wekelijkse mail.

 

Dat is ook wat ik nu mijn klanten adviseer: laat minimaal wekelijks iets van je horen.  Je wilt altijd zorgen dat ze je blijven herinneren, zodat wanneer je klaar bent om een nieuw product of dienst te lanceren ze zich niet zitten af te vragen: “Ik weet niet eens meer hoe ik op deze lijst ben gekomen en nu willen ze mijn geld?”

 

Als je al een e-maillijst hebt, maar je bent te lang afwezig geweest, begin ze dan opnieuw op te warmen! Stop je mails vol met goede, waardevolle info en houd vol.

 

Vraag 5 Hoe bouw ik vertrouwen op bij mijn lijst zodat ze van mij zullen kopen?

Ik noemde de uitdrukking “het geld zit in de lijst” al eerder. Het is niet alleen een marketing slogan, het is waar! Alleen… Je moet vertrouwen opbouwen bij de mensen op je lijst zodat ze van je willen kopen. Dat is waarom je ALTIJD waarde moet bieden voordat je überhaupt probeert je product of dienst te verkopen. En als ze niet kopen, laat je dan niet ontmoedigen, maar zorg er gewoon voor dat je ze behoudt als lezer, blijf waarde leveren en probeer het later nog eens. Je moet er vooral voor zorgen dat je niet te snel opgeeft.

 

Je komt niet weg met het sturen van mails waarin je alleen maar reclame maakt voor je eigen product of dienst. Dit is gewoonweg niet genoeg om vertrouwen op te bouwen bij de mensen op je lijst. Je moet ze ervan overtuigen dat ze geld aan je zullen besteden, omdat je hen waarde hebt gegeven en dat in de toekomst zullen blijven doen. En als ze af en toe een mail ontvangen met een verkoopboodschap, zullen ze er waarschijnlijk niet veel van vinden. Als je dit soort berichten te vaak verstuurt, riskeer je dat ze afhaken bij jouw lijst en dat ze nooit meer van je willen kopen.

 

Vertrouwen opbouwen bij de mensen op je lijst kan alleen als ze je leren kennen, zich met je verbonden voelen en gaan lezen wat je schrijft. Ze moeten in jouw expertise gaan geloven en als ze dan uiteindelijk van iemand willen kopen, dan kan jij die persoon zijn!

Strategische sessie

Het geld zit echt in je lijst, maar slechts weinigen weten hoe ze het kunnen oogsten. Jij hebt met het lezen van artikel, jezelf hier dichterbij gebracht. Zullen we samen jouw online marketing naar een hoger niveau tillen? Vraag dan via onderstaande knop een strategische sessie aan. Wij denken graag met je mee over jouw toekomt!

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje