Eigenschap succesvol ondernemen

De eigenschap die het verschil maakt

23 september 2019   |   door Annemieke Tissink

Ik was afgelopen week jarig. Een nieuw jaar, nieuwe kansen! Voor mij altijd de start van een nieuwe fase, dus ik ben in de afgelopen tijd gaan terugblikken naar de belangrijkste inzichten en lessen die ik heb geleerd. En als er één ding is waarin ik ben gegroeid, dan is het zelfverzekerd zijn als ondernemer. Iets dat broodnodig is omdat je erop uit moet, je zelf verantwoordelijk bent voor je bedrijf en je leven.

 

Als klein meisje wilde ik al een eigen bedrijf. Al was ik me daar helemaal niet bewust van toen. Ik wilde bloemist worden toen ik vier jaar was, met een eigen bloemenwinkel. In grope vijf van de basisschool droomde ik er samen met een vriendinnetje van om een kinderdagverblijf op te richten. We dachten erover na hoe we het zouden aanpakken en hadden nog net geen businessplan geschreven, maar wel alles al bedacht. Toch heb ik die dromen op de middelbare school losgelaten. Ik was geen held in wiskunde en economisch gerelateerde vakken waren niet mijn sterke kant. Vanuit al mijn onzekerheid bedacht ik: ik ga later wel in een ziekenhuis werken of bij een gemeente. Een commerciële carrière of een eigen bedrijf zit er voor mij niet in.

 

Een vis op het droge

Daar heb ik me in vergist. Ik heb er heel wat bloed, zweet en tranen in gestoken, maar inmiddels ben ik al meer dan tien jaar ondernemer. En één van de belangrijkste dingen die ik daarin leerde ging over het uitbreiden van je comfortzone. Dat klonk altijd zo makkelijk, maar voelde verschrikkelijk. Iedere stap eruit deed me voelen alsof ik een vis op het droge was. Alsof ik niet thuishoorde op die netwerkbijeenkomst of voor die groep met directeuren die ik een presentatie moest geven. Toen leerde ik van mijn toenmalige Amerikaanse coach, Val Bullerman dat je je comfortabel moet gaan voelen bij onzekerheid. Een les die ik met vallen en opstaan heb geleerd.

 

Keuzes maken

Wanneer je een mate van oncomfortabelheid voelt, groei je. En hoe meer je groeit, hoe zekerder je wordt. Maar is het nu echt zo belangrijk om zelfverzekerd te zijn als ondernemer? Is het echt nodig om hieraan te werken? Er is veel wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat dit echt zo is. Onder andere Andrea Asoni van University of Chicago and Research Institute of Industrial Economics liet dit zien. Zo heeft een gebrek aan zelfvertrouwen op termijn invloed op de mate waarin je beslissingen durft te maken die nodig zijn voor het ondernemerschap. In mijn bedrijf zie ik die voorbeelden regelmatig voorbijkomen. Van het huren van een kantoor tot het starten van een blog, als je jezelf niet zeker genoeg voelt zijn het lastige keuzes.

 

 

Wat is zelfverzekerd zijn?

Ik definieer zelfverzekerdheid als de mate waarin je stappen durft te zetten, zelfs wanneer je de uitkomst niet kent. Het stelt je in staat de ergste gevolgen te onderzoeken, maar gefocust te blijven op de best mogelijke gevolgen. Als iets misgaat en je gaat op je bek, is zelfverzekerdheid hetgeen dat ervoor zorgt dat je weer opstaat en verder gaat. Met dit in je achterhoofd is het duidelijk waarom zeker zijn van jezelf een belangrijke ondernemerseigenschap is en het goed is om dit steeds weer te blijven ontwikkelen. Want op welk niveau je ook komt, er is altijd een volgende stap die je uitdaagt en even aan jezelf laat twijfelen. Zelfs al zet je miljoenen per jaar om. Je moet continu beslissingen nemen en de risicobereidheid hebben ook zonder dat je alle benodigde informatie hebt. Want soms zullen je besluiten niet uitpakken zoals je wilt. Dat is dan weer onderdeel van het groeiproces. (Overigens is risicobereidheid niet hetzelfde als roekeloosheid, dat is dan weer minder handig…)

 

Nooit te oud om te leren

Het mooie aan het ontwikkelen van zelfverzekerdheid is dat je nooit te oud bent om te leren. Alleen wordt er zo weinig aandacht aan besteed op jongere leeftijd. Doordat ik minder goed meekwam met rekenen op school en gepest werd door klasgenoten, kreeg ik eerder de omgekeerde boodschap: je bent niet goed genoeg. En ook op de universiteit waren er genoeg zaken die zorgde voor onzekerheid over prestaties. Daarom wil ik jou in dit artikel enkele tips geven die ik zelf heb toegepast in de afgelopen jaren. Die ervoor gezorgd hebben dat ik op mijn 32e al meerdere succesvolle bedrijven heb gehad en me elke dag zekerder voel over mijzelf.

 

 

1. Doe dingen die je eng vindt

Groeien als ondernemer in mijn zelfverzekerdheid begon al met het feit dat ik ervoor heb gekozen om veel dingen te doen die ik eigenlijk eng vond… Hierdoor kwam ik erachter dat veel zaken die ik spannend vond helemaal niet zo eng waren. Klinkt misschien als een dooddoener, maar het werkte wel echt. Een ondernemer wordt elke dag met zichzelf geconfronteerd. Als je wilt groeien of meer wilt bereiken dan zal je jezelf acties moeten ondernemen die je eigenlijk best spannend vindt. Hiervoor moet je uit jouw comfortzone komen. Die plek waar alles veilig lijkt voelt prettig, maar helpt je niet om te groeien als ondernemer. Het mooie van buiten je comfortzone treden, is dat jij jouw comfortzone door de tijd heen steeds verder vergroot. Je merkt dat al die zaken die je moeilijk vond of waar je tegen op zag, eigenlijk best meevallen. Hoe meer actie door je angst heen, hoe zekerder je wordt! “There is nothing to fear but fear itself”

 

2. Investeer in persoonlijke ontwikkeling

Geef prioriteit aan de groei van jouzelf als persoon, want hierdoor leer je zoveel! Ik hoor vaak van ondernemers dat ze hier geen tijd/geld voor hebben, maar dat is een drogreden. Het kan al heel makkelijk dankzij het internet en ik geloof dat er altijd mogelijkheden zijn. Het is lastig om geld of tijd in iets te investeren wanneer je het niet hebt. Maar als jij je doelen wilt bereiken, moet je dit toch doen. Uit eigen ervaring weet ik dat investeren in tijd en geld helpt. Ik heb tienduizenden euro’s en uren geïnvesteerd in opleidingen, cursussen en trainingen en het heeft me veel opgeleverd. Veel zelfverzekerde mensen die succesvol zijn in hun bedrijf of carrière, moesten hierin tijd of geld investeren.

 

3. Kies bewust

Tony Robbins zegt: “Your destiny is determined by the choices you make. Choose now. Choose well.” Dit geldt niet alleen voor de beslissingen die je neemt in je bedrijf, maar ook voor wat je toelaat aan informatie en invloed in je leven. Kies ervoor om je te omringen met mensen die een positieve invloed op je hebben, die je ondersteunen. Helaas zijn niet alle mensen om ondernemers heen zo ondersteunend. Ik heb regelmatig klanten aan tafel zitten waarvan de partner het maar niets vindt wat ze allemaal doen. Die vinden het een hobby, een afgod waar te veel tijd in gaat zitten of gewoon onzin. Zelfs ondernemers die goed verdienen met hun bedrijf hebben hier soms last van, omdat ze vaak erg druk zijn. Ook de informatie is belangrijk. Lees boeken die je verder helpen als ondernemer en die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling. Kies bewust!

 

Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken?

Heb je hier moeite mee? Met die mindset? Dat begrijp ik. 14 jaar geleden was ook een slachtoffer van mijn mind. Door veel begeleiding daarin te zoeken van mentoren, coaches en naar seminars te gaan. Heb ik stap voor stap mindset gecreëerd die 100% verantwoordelijkheid neemt. Het zelfs een van mijn kernwaarden geworden. En ja, ik moet hier ook dagelijks aan werken. Dus nee, je bent hier nooit mee klaar.

De manier waarop we onszelf zien bepaalt hoe serieus we in actie komen. Zelfsabotage houdt onze resultaten tegen. Dus aan de slag gaan met je mindset, helpt je om de switch om te zetten en nu ECHT te gaan groeien. Als mens, als ondernemer en met je bedrijf. Het stelt je in staat om eindelijk die resultaten te bereiken die je wilt. Zoals dat hogere inkomen.

 

Op 26 september gaan we tijdens de masterclass Zelfverzekerd Ondernemen aan de slag om die shift te bereiken. Om eindelijk te stoppen met jezelf saboteren en het bedrijf te creëren dat jij wilt!

 

Voor wie is deze Masterclass?

 • Als je met meer zelfvertrouwen in je bedrijf wilt staan
 • Als klaar bent met alle angsten die je tegen houden om je bedrijf te laten groeien
 • Als je het lastig vindt om zichtbaar te zijn, omdat je bang bent wat andere wel niet van je vinden
 • Als je het gevoel hebt dat je nog onvoldoende kennis hebt, en eerst nog 10 trainingen en cursussen moet volgen om echt je product in de markt te zetten
 • Als er stemmen uit je verleden je tegen houden om van je bedrijf een succes te maken, omdat je niet wilt falen
 • Als je klaar bent met al die mensen die goedbedoeld tegen je zeggen, kies toch lekker voor een baan
 • Als je verantwoordelijkheid voor je eigen leven wilt nemen, maar er zijn nog wat beren op je weg
 • Als je echt het verschil wilt maken in de wereld
 • Als je een groter spel wilt spelen met je bedrijf
 • Als je nog meer mensen wilt gaan helpen met de waardevolle kennis die jij hebt
 • Als een droom hebt, maar je omgeving zorgt ervoor dat je klein moet blijven waardoor de realisatie van je droom niet dichterbij komt.
 • Als je klaar bent met de oude lange speelplaten in je hoofd die de tophits draaien van vroeger: Ik kan het niet, ik ben het niet waard, wie zit op mij te wachten en nog meer van deze slechte nummers

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Hoe je zelfverzekerder in je bedrijf staat
 • Hoe je jouw gedachten kan veranderen waardoor je in actie komt en blijft.
 • Hoe je meer impact hebt, door sterker te staan voor wie je bent en wat je waard bent
 • Hoe je in actie komt en zichtbaar wordt zonder dat je laat tegenhouden wat andere daarvan vinden

 

Praktische informatie:

Datum:             donderdag 26 september 2019

Tijd:                   10.00 – 16.30 uur

Locatie:             Zwolle

Investering:     147 euro exclusief btw

 

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje