kerstgedachte

De Kerstfocus van 2020

21 december 2020   |   door Annemieke Tissink

Afgelopen week gaven we een webinar naar aanleiding van de harde lockdown die is ingesteld. Veel ondernemers zijn in paniek geraakt en vragen zich af wat ze kunnen doen om te zorgen dat niet alles stil komt te liggen. Anderen kwamen om te kijken wat ze in deze tijd konden doen als voorbereiding voor 2021. Mijn boodschap was heel erg simpel en erg passend bij de kerstgedachte: Kijk naar wat er allemaal wel kan en wees er voor anderen. In deze blog een aantal eenvoudige manieren om op meer manieren de kerstgedachte toe te passen voor jezelf. 

 

Laten we beginnen met de dankbaarheid. De wetenschap toont keer op keer aan dat dankbare mensen vaak ook gelukkige mensen zijn. Dankbaarheid maakt ons optimistischer en geeft negativiteit minder ruimte. In het kader van de kerstgedachte is dat dus sowieso een goed idee. Maar op dagelijkse basis stilstaan bij je dankbaarheid heeft dus de potentie om de wereld te verbeteren… Bedenk dus minimaal één keer per dag waar je dankbaar voor bent, al is het maar iets kleins.

 

Dankbaarheidsdagboek

Koop een klein notitieboek en bewaar het op je kantoor, in je tas of op je nachtkastje. Neem elke dag enkele minuten om één ​​of twee positieve ervaringen op te schrijven, of schrijf aan het einde van elke week op waar je dankbaar voor bent. Alle (kleine) dingen tellen mee: iemand die voor je koffie heeft betaald, iemand die de deur voor je openhield of een telefoontje of een blijk van waardering van een vriend, klant of relatie. Als je deze kleine momenten van geluk niet opschrijft, worden ze gemakkelijk vergeten. Als je een dagboek bijhoudt, kun je terugkijken en onthouden hoeveel je hebt om dankbaar voor te zijn, zelfs in tijden dat niets lijkt te lukken.

 

Bedank mensen

Als mensen in je omgeving veel voor je doen of betekenen, zorg er dan voor dat je jouw waardering uitspreekt. Stuur ze een persoonlijke kaart, nodig ze uit voor een digitale koffie en breng een bezoekje aan hun voordeur met een leuk cadeau. Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk persoonlijk contact te hebben met anderen. Wanneer je tijd vrijmaakt voor de mensen die belangrijk zijn voor jouw bedrijf, stijgt je gunfactor en dit loont.

 

Geef aandacht aan de mensen om je heen

Behandel anderen met dezelfde aandacht die je van anderen verwacht: lach, wees gul, vriendelijk en geduldig en vergeet vooral niet te luisteren. Ik heb de afgelopen week regelmatig even de afwas voor iemand gedaan op kantoor. Kleine moeite, groots effect.  Als je iemand naar de lift ziet rennen, houd de deur dan even vast. Je weet hoe mooi het is als iemand even de tijd neemt om vriendelijkheid te tonen. Wees die persoon voor iemand anders. Bel desnoods een aantal mensen om te vragen hoe het gaat en hoe je ze kan helpen.

 

Klaag niet

Veel mensen klagen. Zeker nu. Let maar eens op om je heen. Op sociale media, in mails… Je kunt zelfs tegen jezelf klagen als een chauffeur je afsnijdt in het verkeer. Maar elke keer dat je klaagt, geef je aandacht aan negativiteit. En het nare is vooral dat het niets oplost. Voor niemand. Haal voortaan een paar keer diep adem, vraag jezelf af of er een oplossing voor is en zo niet: focus je op iets positiefs. Ook dit kan een mooie gewoonte worden…

 

Help een ander vrijwillig

Kerst gaat over meer dan alleen maar eten, kerstbomen en cadeaus. Het gaat ook over de kracht van geven aan een ander en daar zelf een goed gevoel van krijgen. Een beetje geluk uitdelen. Waar kun je dat beter mee doen dan anderen helpen, liefst vrijwillig. Als je te weinig tijd hebt, kies dan een manier om vrijwilligers werk te doen die slechts een uur of twee per maand kost. Vrijwilligerswerk geeft je iets positiefs om op te focussen en is een geweldige manier om terug te geven aan de samenleving in het algemeen.

 

DOE DIT OOK IN 2021

Wil jij ook in de kerstvakantie weer verder aan de slag met het creëren van een succesvol bedrijf? Heb je het gevoel dat je nu eindelijk eens een grote sprong moet gaan maken, maar lukt dit niet? Eén ding weet ik zeker, 2021 kan jouw beste ondernemersjaar ooit worden. Met de masterclass 2021: Jouw beste ondernemersjaar zet jij de stappen om je ambitie dichterbij te halen. Eén dag waarin je de rest van het komende jaar hebt uitgestippeld.

 

Deze masterclass is voor jou

 • Als je van 2021 je beste ondernemersjaar ooit wilt maken
 • Als je echt durft te kiezen voor wat jij belangrijk vindt
 • Als je ambitie hebt om je bedrijf verder te laten groeien
 • Als je gefocust wilt werken aan de groei van je bedrijf
 • Als je een concrete roadmap wilt hebben voor 2021 voor jouw bedrijf
 • Als je een nog grotere impact wilt maken dan je alle voorgaande jaren hebt gedaan
 • Als je een keer een plan wilt maken wat echt voor je gaat werken en uitvoerbaar is
 • Als echt een grote stap wilt zetten met je bedrijf in 2021

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Je weet hoe je jouw doelen kunt bereiken en weet je welke concrete eerste stappen jij al kunt gaan zetten om je doelen te realiseren.
 • Je leert een systeem om in de drukte van je bedrijf bij te houden waar je staat ten opzichte van alle voor jou belangrijke punten, zodat je weet dat je on track bent.
 • Je leert hoe jij regie kunt houden over je doelen en de mate waarin je ze bereikt, zodat je bij onverwachte dingen niet helemaal bij nul hoeft te beginnen, maar gewoon een kleine aanpassing in je plan kunt maken.
 • Je hebt een duidelijke richting voor het nieuwe jaar.
 • Je krijgt enorme focus, zodat je niet meer zo makkelijk wordt afgeleid.
 • Je hebt inzicht in wat je dagelijks kunt doen om je doelen te bereiken.
 • Je weet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.
 • Je hebt een stappenplan om jouw ideeën nu eens echt in praktijk te brengen.
 • Je kunt sparren met andere ondernemers die jou inspireren en verder helpen.

 

Praktische informatie:

 • Datum: 8 januari 2021
 • Per datum plek voor beperkt aantal deelnemers i.v.m. de maatregelen vanuit de overheid
 • Tijd: 10.00 – 16.30 uur
 • Locatie: Online, vanuit je eigen huis
 • Investering: 147 euro exclusief btw
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje