Foto bij artikel (7)

Het stuur in handen in jouw bedrijf

16 september 2019   |   door Pieter Henzen

Als ondernemer ben je 100% verantwoordelijk voor je bedrijf. Dat betekent dat er geen excuses zijn. En als ze er al zijn, dan ben je daar ook zelf verantwoordelijk voor. Niemand anders! Jammer, want soms wil je het liefst even onder je dekbed schuilen. Dan zou het zo fijn zijn als iemand de verantwoordelijkheid overneemt. Maar helaas, dat kan niet en sterker nog: dat wil je ook niet. Je wilt namelijk altijd 100% in control zijn.

 

Jouw business, dus jij bepaalt. Dus niet je klanten, niet je team, niet je partner. Nee, er is maar één iemand die bepaalt hoe de business wordt gerund en die bepaalt waar je naar toe wilt groeien met je bedrijf. Ook hier ben je 100% verantwoordelijk.

 

Sluipmoordenaar

Nou kun je je natuurlijk afvragen of je altijd 100% verantwoordelijk kan zijn. Ik denk dat het een streven moet zijn. Maar het antwoord is eigenlijk ja. Ook als je het niet doet, dan neem je daar dus ook 100% voor. Toch is er een sluipmoordenaar en die heet ego. En Ego zou je kunnen vergelijken met het duiveltje wat op je schouder zit en die in je oor fluistert: “Nee hoor, het komt niet door jou. Nee het komt die medewerker. Die doet haar taak niet goed.”

En dat is killing! Omdat het ook heel venijnig gaat. En daarmee is je ego echt een sluipmoordenaar. Want je kan voor je gevoel goed bezig zijn, maar toch nog verantwoordelijkheid afschuiven. Dus als je heel eerlijk bent, kijk dan eens waar je nog 100% verantwoordelijkheid te nemen hebt in je bedrijf. Wat zijn die dingen die je nog steeds niet doet? Die taken die je steeds weer laat liggen? En welke excuses verzin je eromheen?

 

Van speelbal naar speler

Stop met het zijn van de speelbal. Wacht niet op wat je klanten vinden, wat je leverancier wel of niet doet, of Brexit wel of niet een invloed op je heeft. Maar wordt de speler. Bepaal zelf het spel van je business! En ga niet in de verdediging, maar in de aanval, op het doel af! En wees de aanvoerder van je bedrijf. Hoe ben je toch 100% in control op je bedrijf? Dat kun je doen door een aantal simpele stappen te volgen. Ik heb er 7 voor je. Volg ze en werk hier dagelijks aan. Dan zul je altijd 100% in controle zijn.

 

1. Zorg voor een BigAss Visie

Zie een grote en heldere visie voor je: Waar wil je naar toe met je bedrijf? Waar sta je over 50 jaar? Hoe ziet het er dan uit? Welke impact maak je dan met je bedrijf? Wees hierin 100% helder. Heb je dit nog niet helder, schakel dan hulp in om dit zo helder mogelijk te krijgen. En deel dit zoveel en zo vaak mogelijk met je team. Elk werkoverleg, elke meeting die je hebt. Schrijf het groot op de muur, op het toilet. Iedereen moet weten wat jouw visie is voor het bedrijf!

 

2. Zorg voor een super helder en groot doel

Alleen focus zal je redden. Je kunt niet overal te gelijkertijd zijn. En je kunt ook niet alles voor iedereen doen. Dus superfocus is wat je gaat brengen waar je wilt komen. Stel daarom ook elk jaar een super helder, maar groot doel. Echt een doel waarvan je weet dat die ver buiten je comfortzone ligt. Alleen dan kun je de superfocus aanbrengen. En communiceer ook hier steeds weer over met je team. Elk gesprek dat je voert in je bedrijf moet dit doel voorbijkomen.

 

3. Heb je A-team aan boord

Een grote visie en groot doel kan je alleen bereiken met een team van echt A-spelers. Ik keek in de jaren 80/90 graag naar de A-team. En het was ook echt een A-team. Stuk voor stuk allemaal unieke karakters, met duidelijke skills. En alleen die skills zorgde ervoor dat ze klus konden klaren. Dus ook aan jou de taak om je eigen A-team samen te stellen. En je weet het echt wel of je die hebt of niet. En als er nu geen Aspelers in je bedrijf te vinden zijn, dan heb je wat te doen. Ga op zoek naar die A-spelers. En ook hierin geldt weer: hoe duidelijker jij hebt hoe je A-team eruit ziet en welke skills zij moeten hebben, des te sneller je ze gaat vinden. Neem afscheid van B- en C- spelers binnen je bedrijf. Ook al staat het werk je aan de lippen. Deze mensen kosten je meer dan dat ze je opleveren. Dus neem ook hierin 100% verantwoordelijkheid.

 

4. Ga zoveel mogelijk uitbesteden

Als leider van je bedrijf, heb je de focus op een aantal kerntaken. En dit zijn de taken waar jij supergoed in bent. Die taken die zorgen dat de business vooruitkomt en dat er geld wordt verdiend. Dus neem ook hierin verantwoordelijkheid. Maak een lijst van taken waarvan je weet dat die niet tot je kerntaken horen. En bundel taken die bij elkaar horen of die met elkaar te maken hebben en besteed die uit aan een teamlid. Alleen dan kan je doorgroeien en neem je dus ook weer 100% verantwoordelijkheid.

 

5. Meten is weten

Ondernemen is een spel van cijfers. Dus eigenlijk heel eenvoudig… Maar dan moet je natuurlijk wel bepalen op welke cijfers je wilt en moet sturen. En die cijfers hebben allemaal betrekking op dat super heldere grote doel wat je stelt. En dus bepaal je waarop je moet sturen. Want je kan op 1000 parameters en KPI’s sturen. Maar hou het simpel. Bepaal maximaal 3 tot 7 indicatoren waarop je wilt sturen. En hou die bij, liefst dagelijks, maar zeker 1 keer per week. Hierdoor heb je veel momenten in het jaar waarop je inzicht hebt en kan bijsturen waar nodig en zo heb je ook weer 100% controle.

 

6. Elke dag opnieuw beginnen

Elke dag is een nieuwe dag en begin je ook 100% opnieuw. En dat is mooi, want als je toch je hebt laten verleiden door je ego, kan je elk moment weer opnieuw beginnen. Maar neem dan wel de vorige stappen in ogenschouw. Ik begin mijn dag, door een connectie te maken met mijn grote visie en het doel waaraan ik werk. En die connectie geeft al veel inzichten focus voor de dag die gaat komen.

 

7. Mindset

Eigenlijk is dit natuurlijk de belangrijkste. En had ik die wel op nummer 1 moeten zetten, want eigenlijk is dit de belangrijkste. Het gaat er natuurlijk om dat je altijd 100% verantwoordelijkheid neemt voor je bedrijf. En niet verschuilt achter welke goede smoes je ook kan bedenken. En dit moet je trainen. Maar met de stappen hiervoor, heb je al een goed basis in handen. Want als jij 100% weet wat je wilt, dan weet je ook hoe je het wilt. En dan is het aan jou om de mindset aan te scherpen die hierbij past.

 

Kun jij hier wel wat hulp bij gebruiken?

Heb je hier moeite mee? Met die mindset? Dat begrijp ik. 14 jaar geleden was ook een slachtoffer van mijn mind. Door veel begeleiding daarin te zoeken van mentoren, coaches en naar seminars te gaan. Heb ik stap voor stap mindset gecreëerd die 100% verantwoordelijkheid neemt. Het zelfs een van mijn kernwaarden geworden. En ja, ik moet hier ook dagelijks aan werken. Dus nee, je bent hier nooit mee klaar.

De manier waarop we onszelf zien bepaalt hoe serieus we in actie komen. Zelfsabotage houdt onze resultaten tegen. Dus aan de slag gaan met je mindset, helpt je om de switch om te zetten en nu ECHT te gaan groeien. Als mens, als ondernemer en met je bedrijf. Het stelt je in staat om eindelijk die resultaten te bereiken die je wilt. Zoals dat hogere inkomen.

 

Op 26 september gaan we tijdens de masterclass Zelfverzekerd Ondernemen aan de slag om die shift te bereiken. Om eindelijk te stoppen met jezelf saboteren en het bedrijf te creëren dat jij wilt!

 

Voor wie is deze Masterclass?

 • Als je met meer zelfvertrouwen in je bedrijf wilt staan
 • Als klaar bent met alle angsten die je tegen houden om je bedrijf te laten groeien
 • Als je het lastig vindt om zichtbaar te zijn, omdat je bang bent wat andere wel niet van je vinden
 • Als je het gevoel hebt dat je nog onvoldoende kennis hebt, en eerst nog 10 trainingen en cursussen moet volgen om echt je product in de markt te zetten
 • Als er stemmen uit je verleden je tegen houden om van je bedrijf een succes te maken, omdat je niet wilt falen
 • Als je klaar bent met al die mensen die goedbedoeld tegen je zeggen, kies toch lekker voor een baan
 • Als je verantwoordelijkheid voor je eigen leven wilt nemen, maar er zijn nog wat beren op je weg
 • Als je echt het verschil wilt maken in de wereld
 • Als je een groter spel wilt spelen met je bedrijf
 • Als je nog meer mensen wilt gaan helpen met de waardevolle kennis die jij hebt
 • Als een droom hebt, maar je omgeving zorgt ervoor dat je klein moet blijven waardoor de realisatie van je droom niet dichterbij komt.
 • Als je klaar bent met de oude lange speelplaten in je hoofd die de tophits draaien van vroeger: Ik kan het niet, ik ben het niet waard, wie zit op mij te wachten en nog meer van deze slechte nummers

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Hoe je zelfverzekerder in je bedrijf staat
 • Hoe je jouw gedachten kan veranderen waardoor je in actie komt en blijft.
 • Hoe je meer impact hebt, door sterker te staan voor wie je bent en wat je waard bent
 • Hoe je in actie komt en zichtbaar wordt zonder dat je laat tegenhouden wat andere daarvan vinden

 

Praktische informatie:

Datum:             donderdag 26 september 2019

Tijd:                   10.00 – 16.30 uur

Locatie:             Zwolle

Investering:     147 euro exclusief btw

 

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje