Hoe haal ik het maximale uit een seminar

Hoe haal ik het maximale uit een seminar?

15 oktober 2019   |   door Pieter Henzen

 

We gaan regelmatig naar seminars. Soms van een dag, maar vaak van meerdere dagen. Zo ook volgende week, dan bezoeken we een meerdaags event in Miami. Ik wil altijd blijven groeien en ontwikkelen, zodat ik zelf scherp blijf en dat ik daarmee mijn klanten ook weer van extra waarde kan voorzien.

 

Maar hoe zorg je er nou voor dat je het optimale uit je seminar haalt? Dat het niet alleen een fijne inspirerende dag of dagen waren. Want daar zit vaak de valkuil. Dat je geïnspireerd naar huis gaat maar dan begint de waan van de dag en/of je hebt zoveel inzichten dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Daardoor doe je te weinig met alles wat je hebt geleerd.

Geen nood! Hieronder heb ik de ultieme seminar survival kit voor je samengesteld. Deze tips en inzichten gaan je helpen om 200% meer uit een seminar te halen en echt te implementeren!

 

Eerste rij

Zorg altijd dat je op de eerste rij zit. Ook wel de “spitting zone” genoemd. De energie is voorin de zaal anders, vaak hoger. En wat ik zelf fijn vind, als snel afgeleid persoon, dat ik geen last heb van de soms wel tientallen tot honderden mensen achter me en voor me.

 

Drink veel water

Zorg dat je veel water drinkt. Een seminar is vaak uren zitten, met hier en daar een pauze. Water houdt je gehydrateerd en scherp. Het voorkomt ook dat je honger krijgt en dus afgeleid wordt. En ga gerust even tussendoor naar de wc.

 

Eet licht

De seminars die ik volg hebben vaak uitgebreide buffetten, met allemaal lekker dingen als warme pasta’s, quiches, kaasbroodjes, etc. Maar bedenk goed je lichaam al die energie nodig heeft om dit zware eten te verwerken. Energie kan je maar een keer uitgeven. Zorg dat je licht eet, een groene salade en wat fruit.

 

Geen snacks

Hierop aansluitend, vaak zijn er vele lekkere snacks ook in de korte pauzes. Gelukkig steeds gezonder, maar vaak toch veel suikers. Vermijd deze. Laat de brownies, cake en koekjes lekker staan. Je zult merken dat je dan frisser blijft.

 

Laagjes

Trek laagjes kleding aan. Vaak is de temperatuur in een seminar zaal heel fluctuerend.

 

Laat de buitenwereld buiten

Zet je telefoon lekker uit. Schakel hem door. Zet je afwezigheidsassistent aan op je e-mail. En zet je telefoon lekker op vliegtuig stand. Zo kom je ook niet in de verleiding om tussendoor te gaan kijken of er toch nog e-mail is.

 

Maak aantekeningen in een notebook

Doe je zelf een plezier, koop voor elk seminar een mooi notebook. Er zijn heel veel mooie notebooks te verkrijgen, kijk maar even op de site van My Lovely Notebook (www.mylovelynotebook.nl). Jouw inzichten, geniale gedachten en alle acties die wilt gaan uitvoeren, verdienen een mooi notebook.

 

Schrijf niet alleen maar over

Wat ik heel veel zie gebeuren en in het begin ook vaak zelf deed, is dat veel mensen letterlijk de sheets die de spreker gebruikt overschrijven. Schrijf vooral die dingen op die relevant voor je zijn en schrijf vooral je eigen interpretatie op. Wat heb JIJ hieraan? Wat wil JIJ hiermee?

 

Pennen met kleur

Neem een aantal pennen of stiften mee met verschillende kleuren. En gebruik deze ook bij het maken van je aantekeningen. Als je beide hersenhelften optimaal kan activeren geeft dat het maximale rendement. En als je van te voren al besluit welke kleur welke rol heeft (bijvoorbeeld rood is actiepunt) zie je heel snel als je aantekeningen bekijkt wat je acties zijn die je gaat ondernemen.

 

Seminar buddy

Als je alleen gaat, zoek dan een seminar buddy, zeker als het een meerdaags seminar is. Dit kan iemand zijn die je bijvoorbeeld in de ochtend hebt gesproken. Als je een klik ervaart, vraag dan of de persoon alleen is. Als dat zo is vraag dan of hij/zij je seminar buddy wil zijn, zodat je gedurende het seminar gezamenlijk optrekt. Dat betekent niet dat je de hele tijd met elkaar moet praten en bij elkaar moet zitten. Maar het is wel fijn om minimaal een keer per dag met elkaar te spreken en inzichten uit te wisselen. En spreek ook nog 1 a 2 keer in de periode na het seminar af om te horen wat jullie hebben geïmplementeerd.

 

Netwerken

Spreek zoveel mogelijk mensen. Het is leuk als je bekenden tegenkomt, maar die ken je al. Dus ga vooral in gesprek met mensen die je nog niet kent. En je hoeft echt niet een hele pauze bij iemand te gaan staan. Als je kennis hebt gemaakt en even met elkaar hebt gesproken, ga gerust verder om weer met iemand anders kennis te maken. Je weet nooit wie je tegenkomt. Een samenwerkingspartner, nieuwe klant of net die persoon die je kan inhuren om iets voor je te doen, waar jij niet goed in bent.

 

Wees geen gewoontedier

We zijn gewoontedieren als mensen. Elke moment dat je de zaal verlaat, neem je spullen mee en ga op een andere plek zitten. Verplaats je in het seminar letterlijk van rechts naar links en andersom. Andere plek geeft een ander beeld op de zaal. Je krijgt andere inzichten en je hebt telkens nieuwe mensen om je heen en daardoor een andere energie.

 

Doorbladeren

Neem ’s avonds na het seminar even de tijd om een in half uurtje de je aantekeningen door te nemen en hierop te reflecteren. En doe dit ook de volgende dag in de ochtend, zeker als het een meerdaags seminar is.

 

Boekje naast je bed

Leg een boekje naast je bed als je een seminar hebt gehad. Je hebt veel informatie tot je gekregen. Je hebt echt topsport bedreven. Je hebt de informatie tot je genomen en ondertussen gaan je gedachten ook alle kanten op. Grote kans dat je als je ’s avond op bed ligt je dan de rust hebt om alles te verwerken. En het kan dan helpen om je gedachten en inzichten op te schrijven. Wat ook vaak voorkomt is dat je ineens wakker wordt met een briljante ingeving. Meteen opschrijven en dan weer lekker verder slapen. Schrijf je hem niet op, dan is de kans groot dat je hem vergeet. En dit kan echt het verschil zijn tussen en enorm succes en nog jaren doormodderen.

 

Dag vrij nemen

Neem de dag na het seminar vrij en ga met je aantekeningen aan de slag. Neem ze door. Bekijk welke inzichten relevant zijn. Bekijk je acties. Doordenk alles nog een keer. Doorleef het nog een keer. En zet ook al meteen acties uit. En plan ook acties in je agenda in. Het is allemaal nog zo vers en je bent nog zo geïnspireerd, dat dit de meeste waardevolle en productieve tijd is.

 

De keuze van 3

Tijdens een seminar krijg je 100 ideeën, inzichten en nog een veelvoud aan acties die je allemaal zou moeten doen. Ervaring leert, dat je ze niet allemaal zal uitvoeren en dat is niet erg. Des te belangrijker om echt maximaal 3 dingen te kiezen die je wel gaat doen. En bedenk dan wat zijn de meest waardevolle acties die je moet gaan oppakken. En dit zijn echt de acties waarvan jij weet dat ze echt een verschil gaan maken.

 

Open mind

Stap de zaal in van je seminar met een open mind. Ga erin met de verbazing en enthousiasme van een vierjarige. Het risico is dat je dingen gaat horen die je al een keer gehoord hebt. Veel mensen zeggen dan: ik heb niets nieuws geleerd. Dat is de grootste blunder die je kunt maken. Als dat zo is, dan zat je er niet met een open mind. En als je niet met een open mind er zit, dan heb je jezelf afgesloten voor hele waardevolle inzichten. Want zo werkt ons brein nu eenmaal. Ik ga regelmatig naar dezelfde seminars, waar dezelfde informatie wordt gedeeld. En toch haal ik er elke keer nieuwe inzichten uit, omdat ik met een open mind erin ga.

 

All-in

Als je er bent ga dan all-in. Wees aanwezig en doe mee. Je bent er toch. Dus als je oefeningen moet doen, doe ze mee. De reden dat je ze niet wilt doen, is omdat je uit je comfortzone moet komen. Hier vind je vaak de meest waardevolle lessen voor jezelf. Dus als men vraagt om te gaan doe dit gewoon, wees all-in!

 

Klik = koffie!

Heb je iemand tijdens het seminar één of meerdere keren gesproken en ervaar je een klik? Spreek meteen af voor een bakkie koffie of thee, of iets anders. De ervaring leert dat je elkaar vaak niet voor niets moest tegenkomen. Mensen komen niet voor niets op je pad. Hoe zonde is het als je die goede gesprekken hebt, en dat je vervolgens denkt: shit had ik maar de adresgegevens. Niet laten gebeuren, gewoon afspreken.

 

Mic time

Vaak is er tijdens een seminar de mogelijkheid om vragen te stellen bij de microfoon. Dit kan spannend zijn, want dan moet je gaan staan en jezelf zichtbaar maken. Doe jezelf een groot plezier. Als er een mogelijkheid is om een inzicht te delen of een vraag te stellen en jij hebt die behoefte, maar durft niet. GA STAAN! Het is bevrijdend. En je moed wordt vaak beloond. Je krijgt je antwoord, het applaus dat nodig is. Ik word heel vaak geïnspireerd door het inzicht van anderen. Door de vragen van anderen.

 

Als je bovenstaande tips toepast, dan weet ik zeker dat je nog meer uit het volgende seminar/training/workshop of bijeenkomst dat je volgt gaat halen. Deze tips zijn echt goud waard!

 

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje