verlieslijden

Hoeveel dagen lijd jij verlies?

30 november 2020   |   door Annemieke Tissink

Je kent het wel, de dagen waarop je to do lijst alleen maar langer lijkt te worden. Je bent continu bezig, de tijd vliegt voorbij maar aan het einde van de dag heb je precies niets uitgevoerd van wat je eigenlijk moest doen. In plaats van drie stappen vooruit, loop je nu achter de feiten aan. Het is een beetje alsof je winkeltje of bedrijfje aan het spelen bent, een leuk tijdverdrijf. Maar aan het einde van de dag schiet je er zo weinig mee op. Deze manier van werken is één van de meeste destructieve gewoontes van de ondernemer.

 

Tijd is het meest kostbare bezit dat we als mensen hebben. En toch valt het niet mee om hier het meest uit te halen. Sterker nog, veel van onze werktijd verkwanselen ondernemers aan zaken die hen 0,0 % verder brengen. En toch vermommen die dingen zich als heel belangrijk… lees verder om te ontdekken of jij ook je tijd verdoet. Je voelt je vaak wel enorm productief. Je bent lekker bezig. Met van die heerlijke klussen als je mailbox leegmaken, je kantoor opruimen, je bureau opnieuw indelen, je administratie reorganiseren, dingen overnieuw doen….

 

Dief van je portemonnee

Het zijn tijdvreters die een groot deel van je productieve tijd opslokken. En waar je niets voor terugkrijgt. Behalve misschien een productief gevoel. Zonde. Want het vraagt werkelijke inzet en middelen, net zoals werk dat je meer rendement oplevert. Waarom zijn we er dan toch zo druk mee? Let er maar eens op bij jezelf. Bijna altijd als je bezig bent met dit soort 0% rendement klussen, is dat omdat je wegloopt bij een taak die wel heel veel oplevert waar je helemaal geen zin in hebt. Zoals e-mails beantwoorden, dat acquisitie telefoongesprek, of het afmaken van een blog post waar je geen inspiratie voor hebt.

 

Vermomming

We doen het ook omdat het vaak wel voelt als zinvol. Al die administratieve taken, je kantoor opruimen, verdwaald raken in sociale media en lange vergaderingen. In je hoofd zijn ze belangrijk en dragen ze veel bij, maar veranderen op de één of andere manier van productief in destructief. Neem al die administratieve rompslomp als voorbeeld. Vanzelfsprekend is er een zeker aantal administratieve handelingen die je af en toe moet doen, zelfs als je de meeste handelingen uitbesteedt. Maar wanneer je er eindeloos mee bezig gaat wanneer je ze doet om productief werk te vermijden of wanneer je ze niet efficiënt aanpakt zijn het wolven in schaapskleding. Het kost je gewoon geld. Hetzelfde geldt voor social media en lange meetings. Beide zijn noodzakelijke componenten van zakendoen, maar wanneer het van strategisch verandert in sociaal, dan wordt het een enorme tijdsverspilling.

 

Wil jij dit voorkomen?

Hier zijn 3 tips voor het vermijden van werk dat niets oplevert:

 

1 Stel dagelijkse doelen
Het is één van de beste manieren om te vermijden dat je jouw tijd verdoet aan dingen die niet bijdragen. Maak deze dagelijkse doelen zo specifiek mogelijk, kies SLECHTS 3 tot 6 kerntaken om te doen (en af te maken). Beschouw ze als concrete deadlines, niet als abstracte wensen of dingen die je misschien wel wilt doen.

 

2 Werk met een planner
Plan als je werk in je agenda. En geef die agenda de taak van time manager. Verdeel je takenlijst over je time manager en doe exact wat jouw time manager je zegt te doen. Dat houdt in dat je werkt in blokken van tijd zonder afleiding. Reserveer slechts één of twee keer per dag tijd voor reactief werk als e-mail checken en social media updates.

 

3 Herken je valkuilen
Herken welke soorten 0% rendement projecten jou van je productieve werk weglokken. Ben jij een chronische opruimer? Ben jij verslaafd aan sociale media? Check jij jouw e-mail elke keer als je bliep hoort? Houd jij erg van nakletsen na meetings of telefoongesprekken? Zorg dat jij je er bewust van bent. Dan kun je ook eerder ingrijpen. Let op wanneer en waarom je verleid wordt om jezelf hierin te verliezen. Vaak is het omdat je iets vermijdt – een taak die je niet fijn vindt om te doen of waar je bang voor bent. Geef er niet aan toe! Houd vast aan de productieve taken en beloon jezelf zodra je die af hebt.

 

Jij kunt dit! Ik weet het zeker. Ga efficiënt om met minder belangrijke taken. Delegeer, vereenvoudig, automatiseer waar je kunt…

Veel succes!

8 JANUARI: EÉN DAG – EÉN PLAN – ALLEEN MAAR WINST

Eén ding weet ik zeker, 2021 kan jouw beste ondernemersjaar ooit worden. Met de masterclass 2021: Jouw beste ondernemersjaar zet jij de stappen om je ambitie dichterbij te halen. Eén dag waarin je de rest van het komende jaar hebt uitgestippeld.

 

Deze masterclass is voor jou

 • Als je van 2021 je beste ondernemersjaar ooit wilt maken
 • Als je echt durft te kiezen voor wat jij belangrijk vindt
 • Als je ambitie hebt om je bedrijf verder te laten groeien
 • Als je gefocust wilt werken aan de groei van je bedrijf
 • Als je een concrete roadmap wilt hebben voor 2021 voor jouw bedrijf
 • Als je een nog grotere impact wilt maken dan je alle voorgaande jaren hebt gedaan
 • Als je een keer een plan wilt maken wat echt voor je gaat werken en uitvoerbaar is
 • Als echt een grote stap wilt zetten met je bedrijf in 2021

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Je weet hoe je jouw doelen kunt bereiken en weet je welke concrete eerste stappen jij al kunt gaan zetten om je doelen te realiseren.
 • Je leert een systeem om in de drukte van je bedrijf bij te houden waar je staat ten opzichte van alle voor jou belangrijke punten, zodat je weet dat je on track bent.
 • Je leert hoe jij regie kunt houden over je doelen en de mate waarin je ze bereikt, zodat je bij onverwachte dingen niet helemaal bij nul hoeft te beginnen, maar gewoon een kleine aanpassing in je plan kunt maken.
 • Je hebt een duidelijke richting voor het nieuwe jaar.
 • Je krijgt enorme focus, zodat je niet meer zo makkelijk wordt afgeleid.
 • Je hebt inzicht in wat je dagelijks kunt doen om je doelen te bereiken.
 • Je weet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.
 • Je hebt een stappenplan om jouw ideeën nu eens echt in praktijk te brengen.
 • Je kunt sparren met andere ondernemers die jou inspireren en verder helpen.

 

Praktische informatie:

 • Datum: 8 januari 2021
 • Per datum plek voor beperkt aantal deelnemers i.v.m. de maatregelen vanuit de overheid
 • Tijd: 10.00 – 16.30 uur
 • Locatie: Live in Zwolle (afhankelijk van de maatregelen, anders is hij online)
 • Investering: 147 euro exclusief btw
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje