inspiratie nodig

Inspiratie nodig?

Als je als ondernemer even niet meer weet waar je het moet zoeken

20 april 2020   |   door Annemieke Tissink

Regelmatig merk ik dat in deze crisis-tijd mensen de inspiratie kwijt raken. En veel dingen die je normaal zou doen om hem weer terug te vinden kunnen/mogen nu niet. Toen ik er in mijn netwerk naar vroeg kwamen er al snel veel reacties van mensen die aangeven dat de natuur, sporten en de natuur hen nu in deze tijd erg hielpen. Maar omdat er juist nu ook zoveel mensen mee worstelen leek het me goed om eens dieper in inspiratie te duiken.

 

Wanneer we geïnspireerd zijn, gaat ons werk veel makkelijk en met meer plezier. We hebben een gevoel van voldoening en gebruiken onze talenten op de juiste manier. We doen wat we zouden moeten doen. En dan ineens… is hij weer weg. Misschien ben je aan het thuis-onderwijzen voor je kinderen en wil je ze het liefst even achter het behang plakken omdat jouw to-do lijst enorm lang is. Of ben je bezig met een taak die je niet leuk vindt maar die wel moet gebeuren, misschien kreeg je negatieve feedback van een klant. Het maakt niet uit wat ervoor zorgde dat de inspiratie ontsnapte, het gaat erom dat het vaak frusterend is en niet eenvoudig om weer te hervinden. Zelfs wanneer je precies het werk doet wat je graag wilt, is het sowieso normaal om periodes te hebben waarin je regelmatig moet zoeken naar motivatie om aan het werk te gaan. Kun je nagaan hoe simpel het is om hem in deze periode van thuisblijven door het Corona-virus te verliezen.

 

Drie elementen

Ik begeleid veel ondernemers die regelmatig het gevoel hebben dat ze inspiratie en motivatie verliezen. Niet eens perse in deze tijd. Ze snappen niet goed hoe het komt. Is het hun werkwijze? Zijn het hun klanten? Of ligt het aan henzelf? Er is jarenlang onderzoek gedaan naar inspiratie door de psychologen Todd Thrash en Andrew Elliot. Zij hebben drie elementen ontdekt die aanwezig zijn wanneer we geïnspireerd zijn: We zien nieuwe mogelijkheden, we staan open voor invloeden van buitenaf en we voelen ons energiek en gemotiveerd. Gelukkig geven ze ook aan dat inspiratie een staat is die wel zelf kunnen creëren. We kunnen het niet afdwingen, maar wel een omgeving voor onszelf creëren die inspiratie stimuleert. Dit is wat ook voor mijn eigen klanten werkt. Andere zaken die helpen, beschrijf ik hieronder:

 

1 Blijf leren

Wanneer je al lang actief bent in een bepaald vakgebied, is het soms onvermijdelijk dat je vanuit routine werkt. Natuurlijk helemaal niet erg, maar soms ga je dan zo op de automatische piloot dat je niet meer genoeg nieuwe dingen leert. Hoewel het als ondernemer goed is om expert te zijn in je vakgebied, laat onderzoek ook zien dat het ervoor kan zorgen dat je minder open minded bent. Dat is jammer, omdat we juist geïnspireerd worden wanneer we andere ervaringen opdoen en verse kennis tot ons nemen zodat nieuwe inzichten getriggerd worden. Dus aan de studie! Lees regelmatig boeken, bekijk videos op YouTube zoals Tedtalks, bezoek masterclasses, volg een opleiding of maak reizen. Kijk welke hiervan werkt voor jou en plan hier structureel tijd voor in je agenda. Zo maak je er een routine van die je iedere keer weer helpt aan nieuwe input. Je kunt met jezelf afspreken dat je iedere zes maanden op reis gaat, elke vrijdagochtend twee uur inplant om artikelen en boek te lezen en elke maand drie nieuwe netwerkcontacten te ontmoeten.


2 Gun jezelf denktijd

Zo’n acht jaar geleden leerde ik het begrip thinking time van business opa Brian Tracy. Tijd die je neemt om na te denken over een bepaald vraagstuk of nieuwe ideeën. Ik weet dat Eelco de Boer, Bill Gates en mijn eigen collega Pieter Henzen er ook baat bij hebben. Bill Gates had zelfs twee keer per jaar een week die hij toegewijd besteedde aan lezen en nieuwe ideeen uitdenken. Hij was dan niet op kantoor, maar op een andere plek die hem inspiratie opleverde. Ik weet zelf dat een andere plek ook echt helpt en werk graag op andere plekken om tot nieuwe inzichten te komen, maar goed dat is nu misschien voor veel mensen lastig. Reizen behoort niet echt tot de mogelijkheden nu. Maar ook binnen je eigen huis kun je een kleine hide-away creëren. Dit artikel schrijf ik in mijn nieuwe kantoor thuis. Ingericht vanwege deze periode. Regelmatig (ook in de avonden en in het weekend) ga ik hier even zitten voor wat extra denktijd. Natuurlijk is het niet altijd voor iedereen mogelijk om jezelf hele weken op te sluiten, maar enkele uren per week hiervoor reserveren moet voor iedereen mogelijk zijn…

 

3 Wacht niet op een positieve flow

Als je geen inspiratie hebt, is het verleidelijk om te wachten tot hij weer komt. Begrijpelijk, omdat je het gevoel kunt hebben dat je ‘vast zit’. Toch is het niet echt de beste manier. Actie is namelijk de beste remedie. Met die actie bedoel ik niet dat je als een razende je e-mailbox moet gaan leeg maken, je bakje met visitekaartjes op alfabetische volgorde legt en andere zaken die niet echt inspirerend zijn. Ik heb het over iets anders doen dan je normaal doet. En daar heb je niets voor nodig. Wacht dus niet tot er een briljant inzicht komt, je een briefje uit de hemel krijgt of op een andere manier van buitenaf gestimuleerd wordt om in actie te komen. Ga gewoon iets doen, iets anders dan je normaal doet. Doorbreek je patroon! In verschillende psychologische stromingen (o.a. cognitieve gedragstherapie en NLP) is aangetoond dat wanneer je ander gedrag vertoont, jij je ook anders gaat voelen. Dus kom uit de sleur en kom in actie. Er ontstaan dan nieuwe mogelijkheden en je ervaart andere emoties. Misschien kun je iets veranderen in je werkomgeving? Of zoals ik een stuk gaan fietsen? Misschien kun je onder de douche stappen? Whatever works for you…

 

4 Verzamel nieuwe mensen om je heen

De mensen met wie we het meeste tijd doorbrengen, hebben een grote invloed op onze gemoedstoestand. Zeker nu we op elkaars lip zitten thuis als gezinnen. Ze bepalen mede hoe we onszelf zien, waar we over praten en hoe we ons gedragen. Hoewel we het niet graag zullen toegeven, want we zijn het liefst autonoom. Toch is het zo. Met sommige mensen heb je het weken over hetzelfde onderwerp, zowel positief als negatief. Je krijgt enorm veel nieuwe inspiratie van nieuwe mensen die je ontmoet en de andere onderwerpen die je bespreekt. Vind online gelijkgestemde mensen die iets anders doen, maar van wie je veel kan leren. Wij faciliteren nu veel online meetings met andere ondernemers, en dat werkt heel goed! (meer weten? Stuur ons even een berichtje, dan vertellen we je er graag meer over)

 

Zoek ook naar andere rolmodellen. Die geven inspiratie omdat ze ons laten leren door hun ervaringen. Ze stimuleren nieuwe ideeën en geven je een kijkje in jouw toekomst en hoe die eruit zou kunnen zien. Maak een lijst van mensen die de kwaliteiten hebben die jij bewondert en kijk of je contact kunt leggen. Soms hoef je niet eens een ‘echte’ band op te bouwen met je rolmodel, maar kan het voldoende zijn om hem of haar van een afstand te modelleren en observeren. Ze hoeven niet eens te weten dat zij die rol hebben…

 

Aan de slag

Kun je wel een beetje hulp gebruiken? Meld je dan aan voor de gratis online presentatie waarin we je weer op weg helpen!

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje