Laat je niet gek maken

Laat je niet gek maken

Ook jij hebt controle in deze tijd

18 mei 2020   |   door Annemieke Tissink

“Ik voel me alsof ik in de afgelopen weken heb stilgestaan, nauwelijks iets heb bereikt. Ik kijk om me heen en zie overal succes… Terwijl ik me zinloos voel” vertelde een klant me deze week. De Coronacrisis had haar opdrachtenstroom stilgelegd en ze had het lastig gevonden vol energie allerlei dingen op te pakken. In plaats daarvan viel ze ten prooi aan het vergelijkingsmonster. Waardoor ze zich nog onzekerder ging voelen. Wat moest ze doen?

 

Misschien wel het belangrijkste maar meest onderschatte bij succesvol ondernemen is je mindset. Mindset is de combinatie van je gedachten bij iets en de overtuigingen die hieruit voortvloeien. Die bepalen de acties die je uiteindelijk wel of niet onderneemt. Ik heb jarenlang een tegenstrijdige mindset gehad als het ging om marketing en nieuwe klanten. Ik wilde heel graag groeien met mijn bedrijf, maar geloofde niet dat ik het kon. Waarom zou iemand op mij zitten te wachten? Het resultaat? Ik bleef mezelf kleinhouden en zo kwam mijn verwachting ook uit. Gelukkig gaat het bij mij al stukken beter, maar er zijn veel ondernemers die hier last van hebben. Zeker nu.

SELF FULFILLING PROPHECY

Gisteren nog was ik in gesprek met een ondernemer die hetzelfde had. Hij werkte al lange tijd toe naar de lancering van een training, maar hoe dichterbij de datum van de lancering kwam, hoe minder actie hij ondernam. Hij vond het steeds spannender worden… en dus ging hij op de rem! Ik legde hem uit dat hij hiermee zijn eigen self fulfilling prophecy creëerde… De kans van slagen werd kleiner als hij stopte met actie ondernemen. Hoe is jouw mindset ten opzichte van een succesvol bedrijf opzetten? Is het een eitje, kost het moeite? Door te werken aan je mindset, beïnvloed je het resultaat dat je kunt bereiken. In dit artikel leer ik je een aantal aspecten van een succesvolle mindset.

 

BLIJF VOLHOUDEN OP DE WEG NAAR SUCCES

De weg naar succes, zowel zakelijk als privé, is geen rechte weg. Bereid je voor op bochten, hobbels, bergen en hier en daar een looping. Om te zorgen dat je vol houdt is een aantal zaken van belang: Allereerst: geloof in jezelf en in je dromen. Wanneer het moeilijk wordt en je gelooft niet in je plannen, zul je eerder geneigd zijn om op te geven. Wanneer je gelooft in je dromen, blijf je er voor gaan!

 

GENIET ONDERWEG

Vergeet ook niet om van de weg richting succes te genieten, ook al zijn er soms onverwachte wendingen. Voor sommige mensen is het einddoel het enige dat telt, maar dat zou zonde zijn. Wanneer je ook van de weg naar je einddoel een feestje maakt, kun je ook beter meebewegen op het moment dat het even tegenzit. Volgens de Amerikaanse zakenman Herman Cain stelt plezier je in staat om gemotiveerd te blijven. Dus wanneer je een hobbel tegenkomt op je weg naar succes, blijf dan geloven in je dromen, lach erom en ga weer door!

 

LUISTER NIET NAAR JE ANGST, HET IS EEN SLECHTE RAADGEVER

Angst. Veel mensen hebben er last van. Niet gek, want zeker als ondernemer moet je af en toe wat risico’s nemen. Als je zakelijk of persoonlijk wilt groeien, moet je (tijdelijk) afscheid kunnen nemen van zekerheden die je hiervoor als vanzelfsprekend beschouwde. Als mens zijn we gemaakt om de wereld te verkennen en op ontdekkingstocht te gaan, dus wees niet te bang voor het onbekende. Je kunt het aan! Kies ervoor te vertrouwen op jezelf, je kennis en ervaring en wat jij anderen kunt bieden.

 

WERK AAN JE SUCCESGEWOONTEN

De meeste mensen die hun doelen bereiken, hebben bepaalde gewoonten die ze dagelijks toepassen. Soms kan het doel zelf al een goede gewoonte zijn. Zo had Benjamin Franklin de gewoonte om ‘elke dag goed te doen’. Veel succesgewoonten hebben te maken met timemanagement en persoonlijke effectiviteit. Bijvoorbeeld prioriteiten stellen en een planning maken. Anderen gaan over je gezondheid, relaties met anderen en karaktereigenschappen. Bedenk voor jezelf: welke gewoonten kan ik verbeteren/aanleren om me te helpen mijn doelen te bereiken?

 

VOEL JE COMFORTABEL BIJ JEZELF ONCOMFORTABEL VOELEN

Mijn Amerikaanse coach Val Bullerman wees me er jaren geleden op dat vrijwel alles dat ik wilde bereiken buiten mijn comfortzone lag. Toch wilde ik me niet de hele tijd onzeker voelen. Als ondernemer werd ik namelijk elke dag met mezelf geconfronteerd. Ik wilde graag groeien en moest me daarvoor verder moeten ontwikkelen. Dus moest ik meer zaken gaan ondernemen die ik eigenlijk best spannend vond. Uit de comfortzone komen. Het mooie van buiten je comfortzone treden, is dat jij jouw comfortzone door de tijd heen steeds verder vergroot. Je merkt dat al die zaken die je moeilijk vond of waar je tegen op zag, eigenlijk best meevallen. Zo blijf je groeien als ondernemer en is er steeds meer ruimte om ook te groeien met je bedrijf.

 

BLIJF POSITIEF

Op de route naar je doelen ervaar je soms tegenslag en uitdagingen. Je hoort dan vaak het welgemeende advies om positief te blijven. Soms lijkt het lastig om je te focussen op positiviteit, omdat we van nature geneigd zijn om ons te richten op risico’s en eventuele fouten. Dat hielp ons in de oertijd namelijk met overleven. Nu niet meer. Positiviteit is als ondernemer een belangrijk goed. Onderzoek toont aan dat het beter is voor je gezondheid en ook voor je prestaties. Er is zelfs een onderzoek van Martin Seligman dat aantoont dat positiviteit ook helpt bij het realiseren van meer verkopen… Dus houd je gedachten positief.

 

KIJK POSITIEF NAAR ANDEREN

Een succesvolle ondernemer is dus positief ingesteld, niet alleen naar zichzelf maar ook naar anderen. Hij kijkt niet naar wat anderen allemaal niet goed doen, houd zich niet bezig met oordelen en gunt anderen het allerbeste. Op het moment dat je hard bezig bent met het oordelen van anderen, zoek je vaak een manier om je eigen keuzes en acties te rechtvaardigen. Maar dat is helemaal nergens voor nodig. Ondernemerschap is geen wedstrijd en vertrouw op je eigen keuzes en richting. Een succesvolle ondernemer leeft vanuit de overtuiging dat er genoeg is voor iedereen. Daardoor kan hij ook genieten van het succes van de ander.

 

DOE ALSOF JE ER AL BENT

Je groeit maar zover als je zelf toelaat. Dus zorg dat jij zelf de mindset hebt van iemand die al succesvol is. Zoals de bekende ondernemer Brendon Burchard zegt: “Don’t let your small business make you small minded”. Werk aan het beeld dat je hebt van jezelf, behandel jezelf alsof je een top level ondernemer bent en gedraag je ook zo. Groeien gaat namelijk vooral over je mindset en hier moet je dagelijks aan werken. Een praktische manier om dit te doen: De hele dag maken we keuzes. Sta er eens wat beter bij stil en neem beslissingen vanuit het perspectief van de succesvolle ondernemer die je wilt zijn. Hierdoor versnel je jouw groei.

 

TOON LEF, WANT BRUTALEN HEBBEN DE HALVE WERELD

Natuurlijk moet je netjes blijven en mensen goed behandelen, maar af en toe lef tonen komt je bedrijf ten goede! Dus: gewoon vragen om die doorverwijzing, die reis boeken, die afspraak inplannen of gaan voor verlenging van werkzaamheden bij die opdrachtgever. Ondernemer Ben Woldring van Bencom, het bedrijf achter onder meer de vergelijkingssites Bellen.com, Internetten.nl en Gaslicht.com, is al sinds zijn 13e ondernemer. Hij zegt: “Lef is heel belangrijk omdat je daardoor stappen zet die je anders niet durft te nemen, zoals een overname. Sterker nog, lef is onmisbaar om succesvol te ondernemen. Je mist kansen als je te lang met je hoofd in de Excel-sheets zit.

 

GEBRUIK JE 24 UUR GOED

Tijd is het meest kostbare dat je hebt. Zie het ook zo en wees zuinig op je tijd. Iedereen in de wereld heeft dezelfde 24 uren in een dag. Niemand krijgt meer of minder. Hoe je die tijd besteed, beïnvloed je mate van succes. Productief zijn gaat niet per se om meer doen. Het gaat om je tijd en energie steken in taken die het verschil maken. Vraag jezelf regelmatig af: brengt datgene wat ik nu doe me dichter bij mijn doelen? Zo nee… stop er dan mee.

 

VRAAG ALLEEN DE BESTEN

Wanneer je iemand inhuurt of om advies vraagt, kies dan voor de beste. Succesvolle mensen vragen hulp aan mensen die meer succes hebben dan zij, ongeacht de kosten die hieraan verbonden zijn. Je ziet dat andere mensen vaak liever kiezen voor de goedkoopste optie wanneer ze iemand inhuren. Bedenk je ook wanneer je advies inwint bij bijvoorbeeld vrienden of familie: zijn zij de juiste personen om deze vraag aan te stellen?

 

TREK JE NIETS AAN VAN WAT ANDERE MENSEN VAN JE VINDEN

Van jongs af aan denken we na over wat anderen van ons zouden kunnen vinden. We willen vaak ergens bij horen en zoeken naar bevestiging van de mensen om ons heen, maar als ondernemer heb je hier helemaal niets aan. Het wordt namelijk moeilijk om je hoofd boven het maaiveld uit te steken als je continu bang bent dat iemand het eraf hakt. Kritiek komt er toch wel, dus wees er niet te bang voor. Dan focus jij je op de verkeerde dingen en dat brengt je niet verder. Wanneer je werkt vanuit de waarden die voor jou belangrijk zijn, je stopt met jezelf de hele tijd te bekritiseren en luistert naar de mensen die echt van invloed zijn op je bedrijf (je klanten), ben je op de goede weg.

 

SCHAKEL HULP IN

Er zijn maar weinig succesvolle ondernemers die alles helemaal alleen hebben gerealiseerd. Je bedrijf runnen kan soms erg eenzaam voelen, zelfs al heb je personeel in dienst. Zij hebben een ander gevoel en een andere houding ten opzichte van jouw bedrijf en kunnen vaak geen gelijkwaardig sparringpartner zijn. Vraag hulp aan een coach of mentor met wie je samen aan jouw groei kunt werken, zowel zakelijk, persoonlijk als financieel. Of het nu één-op-één begeleiding is of leren op afstand, je zult sneller groeien wanneer je in je eigen groei investeert.

 

KOM IN ACTIE

Wil jij vandaag weer verder aan de slag met het creëren van een succesvol bedrijf? Heb je het gevoel dat je nu eindelijk eens een grote sprong moet gaan maken, maar lukt dit niet? Daarom doen we strategische gesprekken; persoonlijke sessies waarin we kijken waar de kern van je uitdagingen liggen. Je krijgt van ons tips en inzichten die je meteen kan implementeren, zodat jij weer een boost krijgt om verder te gaan en je bedrijf meteen weer een stapje kan laten groeien.

 

Een gebrek aan helderheid en focus is wat ondernemers het meest weerhoudt om succes en resultaten te bereiken. Wij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek over jouw doelen en de volgende stappen die jij kunt zetten met je bedrijf. We kijken naar wat er goed gaat in je bedrijf, waar kansen liggen voor groei en verbetering en hoe je dit kunt realiseren.

 

Voel je welkom voor 45 minuten onverdeelde aandacht voor jou, je dromen en groei van je bedrijf. Het gesprek vindt plaats per telefoon. Samen maken we helder waar je precies tegen aan loopt en wat er mag veranderen om meer te bereiken met je bedrijf. Ook delen we hoe we je het beste kunnen helpen groeien als je het niet alleen wilt doen.

 

Wil jij ook in aanmerking komen voor één van deze sessies? Vul dan onderstaand formulier in. Daarna maken we een afspraak met je.

1 Startend bedrijf laten groeien - 2 Lopend bedrijf naar next level - 3 Opschalen en leiderschap als eigenaar
dit veld niet invullen s.v.p.
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje