Foto bij artikel (2)

Leren zwemmen uit een boekje

3 september 2019   |   door Annemieke Tissink

Heb je wel eens iemand gesproken die heeft leren zwemmen door een boek te lezen over hoe je leert zwemmen? Waarschijnlijk niet. Mogelijk denk je zelfs: “Dit slaat nergens op, zwemmen leer je door zwemles! Gewoon in de praktijk in het zwembad.”

 

Ik ben het helemaal met je eens. Alleen is het raar dat veel ondernemers hun bedrijf wel op deze manier hun bedrijf vormgeven. Ze lezen van alles, luisteren podcasts, bekijken youtube video’s en halen toch niet de resultaten die ze willen. En daar snappen ze niets van. Ze weten toch immers heel veel?

 

Kennis of vaardigheden?

Ondernemen is het toepassen van een hele set met vaardigheden op veel verschillende gebieden. Nu is het mooie dat je vaardigheden kan aanleren. Net als zwemmen een vaardigheid is, bestaat ook ondernemen uit vaardigheden. Alleen dan wel net iets meer dan één. Natuurlijk kun je inspiratie uit een boek of een podcast halen, alleen bereik je er vaak geen meesterschap mee. Daarom haal je bij zwemmen ook je eerst je A diploma, daarna je B- diploma en daarna je C-diploma. Je wordt er steeds een beetje beter in. En elke fase vraagt om andere vaardigheden en te ontwikkelingen.

 

In het ondernemen is het niet anders. En daarom verbaast het mij zo, dat veel ondernemers zoveel moeite hebben om echt te investeren in hun eigen ontwikkeling… Terwijl hun bedrijf hun grote passie is en ze er geld mee willen verdienen. Natuurlijk heb ik het niet over jou, jij doet dit al. Want je weet hoe belangrijk het is dat je een mentor/ coach hebt die jou begeleidt om die vaardigheden je eigen te maken, zodat je het op een gegeven moment het zelf kan doen, op een manier die bij jou past.

 

Verliesaversie

Ik heb erover na zitten denken. Het houdt me bezig. Wat is het dan, dat deze ondernemers tegenhoudt? Ook in gesprekken met potentiële klanten komt het wel eens aan bod. Wat is het wat hen tegenhoudt om ja te zeggen tegen zichzelf? Tegen hun groei als ondernemer en een futureproof bedrijf.

 

En ik denk dat ik erachter ben gekomen waarin dit zit. In vaktermen heet het verliesaversie. En betekent is dat je bang bent om te investeren, om iets te verliezen. Vaak komt dat omdat je onvoldoende vertrouwen in jezelf hebt, dat je daadwerkelijk ook die resultaten kan bereiken die je voor ogen hebt. Met andere woorden: je weet niet zeker dat de investering die je doet, daadwerkelijk oplevert wat je wilt. En dat het dus geen weggegooid geld is.

 

Zelf doen

Vaak komt er dan een stemmetje in het hoofd dat zegt: “Tja, misschien moet ik het gewoon eerst zelf proberen. Ik weet eigenlijk ook wel wat ik moet doen”. Maar vaak doe je het niet. Bijvoorbeeld door de angst voor de zichtbaarheid. Want stel dat je nu wel gaat doen wat je bedacht had. Wat zullen anderen daar dan van vinden?

Ik heb veel potentiele klanten gehad die op deze manier aan tafel bij mij hebben gezeten. Dapper om de stap te zetten om toch hulp in te schakelen. En dan horen ze de investering die ze moeten doen, om te groeien in hun ondernemerschap. En dan komt het proces van de verliesaversie om de hoe kijken… Dus misschien kunnen ze het wel zelf doen.

 

Zelfverzekerd ondernemen

Mijn vraag is dan altijd: “Wat maakt dat je het nu wel gaat doen? Wat is er anders ten opzichte van al die maanden dat je het niet deed?” En deze vraag is echt cruciaal. Want vaak schiet je dan bij de minste tegenslag of trigger die je krijgt, toch weer terug in je oude gedrag.

 

Wil jij hier voorgoed afscheid van nemen? Dan wil ik je uitnodigen om aanwezig te zijn bij de Masterclass Zelfverzekerd Ondernemen.

 

Veel ondernemers hebben grootste plannen en ambities. In de praktijk komt er alleen te weinig van terecht.  Je baalt ervan, omdat je weet dat het wel acties zijn die je nodig hebt. Maar toch… het blijft een worsteling om vol te houden. Keer op keer vraag je jezelf af waarom ‘het’ nog niet gebeurd is, die grote doorbraak. Waarom gaat het niet sneller? Je ziet anderen waarbij het als vanzelf lijkt te gaan. Die ineens overal gevraagd worden en veel meer zijn gaan verdienen. Ze hebben het leven waar jij van droomt. Wat doen zij wat jij niet doet?Er is een factor die 90% van je succes bepaalt. Een regel die altijd van toepassing is en die iedere seconde van elke dag doorwerkt. Ook in je bedrijf. Of je het nu doorhebt of niet.

 

De manier waarop we onszelf zien bepaalt hoe serieus we in actie komen. Zelfsabotage houdt onze resultaten tegen. Dus aan de slag gaan met je mindset, helpt je om de switch om te zetten en nu ECHT te gaan groeien. Als mens, als ondernemer en met je bedrijf. Het stelt je in staat om eindelijk die resultaten te bereiken die je wilt. Zoals dat hogere inkomen.

 

Op 26 september gaan we tijdens de masterclass Zelfverzekerd Ondernemen aan de slag om die shift te bereiken. Om eindelijk te stoppen met jezelf saboteren en het bedrijf te creëren dat jij wilt!

 

Voor wie is deze Masterclass?

 • Als je met meer zelfvertrouwen in je bedrijf wilt staan
 • Als klaar bent met alle angsten die je tegen houden om je bedrijf te laten groeien
 • Als je het lastig vindt om zichtbaar te zijn, omdat je bang bent wat andere wel niet van je vinden
 • Als je het gevoel hebt dat je nog onvoldoende kennis hebt, en eerst nog 10 trainingen en cursussen moet volgen om echt je product in de markt te zetten
 • Als er stemmen uit je verleden je tegen houden om van je bedrijf een succes te maken, omdat je niet wilt falen
 • Als je klaar bent met al die mensen die goedbedoeld tegen je zeggen, kies toch lekker voor een baan
 • Als je verantwoordelijkheid voor je eigen leven wilt nemen, maar er zijn nog wat beren op je weg
 • Als je echt het verschil wilt maken in de wereld
 • Als je een groter spel wilt spelen met je bedrijf
 • Als je nog meer mensen wilt gaan helpen met de waardevolle kennis die jij hebt
 • Als een droom hebt, maar je omgeving zorgt ervoor dat je klein moet blijven waardoor de realisatie van je droom niet dichterbij komt.
 • Als je klaar bent met de oude lange speelplaten in je hoofd die de tophits draaien van vroeger: Ik kan het niet, ik ben het niet waard, wie zit op mij te wachten en nog meer van deze slechte nummers

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Hoe je zelfverzekerder in je bedrijf staat
 • Hoe je jouw gedachten kan veranderen waardoor je in actie komt en blijft.
 • Hoe je meer impact hebt, door sterker te staan voor wie je bent en wat je waard bent
 • Hoe je in actie komt en zichtbaar wordt zonder dat je laat tegenhouden wat andere daarvan vinden

 

Praktische informatie:

Datum:             donderdag 26 september 2019

Tijd:                   10.00 – 16.30 uur

Locatie:             Zwolle

Investering:     147 euro exclusief btw

 

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje