Artikelhardedoelen

Maak je goede voornemens HARD in 2021

4 januari 2021   |   door Annemieke Tissink

We zitten in de eerste week van het jaar. Normaliter de tijd waarin veel mensen hun goede voornemens bedenken en zich klaar maken voor een succesvol jaar. Alleen, deze voornemens en doelen zijn niet altijd gemakkelijk te bereiken. In de eerste week van januari ben je misschien gemotiveerd en klaar om te gaan, van plan om je voornemens gemakkelijk op te pakken. Maar hoe zit het op 31 januari?

 

Tegen die tijd beseffen veel mensen hoe grillig je eigen motivatie kan zijn. Je drive om ervoor te gaan komt en gaat en dat alleen al maakt het moeilijk om vast te houden aan sommige voornemens. Uit een onderzoek van de Universiteit van Scranton bleek zelfs dat 77 procent van de 200 ondervraagde mensen na slechts één week alweer afstand deed van hun commitment aan hun voornemen.

Mislukte voornemens

Maar waarom is het zo moeilijk? Eén van de redenen waardoor het mislukt is het soort voornemens dat wordt bedacht door mensen. De meeste ervan zijn op één hand te tellen: afvallen, gezonder eten, fitter worden, meer omzet, meer balans tussen werk en privé, etc. Klinkt niet heel verkeerd, maar de reden dat het vaak niet succesvol gaat, is omdat deze doelen niet specifiek genoeg zijn. En dus moeilijk te vertalen zijn naar acties en motivatie.

 

Niet SMART maar HARD

Hoe doe je het dan wel? De SMART methode kennen we bijna allemaal wel, maar voelt vaak ook niet sexy en inspirerend genoeg. In het boek Hard Goals: The Secret to Getting From Where You Are to Where You Want to Be, legt auteur Mark Murphy uit hoe het ook kan met het acroniem HARD. (Het staat voor Heartfelt, Animated, Required, and Difficult.)

 

Heartfelt: Je doel komt recht uit het hart  en je hebt een existentiële obsessie met je doel.

Animated: Je kunt het haast al voor je zien. Alleen al dit vooruitzicht om je doel te bereiken, motiveert u.

Required: Je doel is zo urgent dat je geen andere keus hebt dan het na te streven.

Difficult: De uitdaging om het doel te bereiken, trekt je niet leeg maar vervult je juist in elke fase.

 

Dit verandert dingen als het gaat om het stellen van doelen! Het stellen van HARDE doelen versterkt het gevoel van een doel dat je al bezit. Na onderzoek te hebben gedaan voor zijn boek, ontdekte Murphy dat mensen die voor HARD-doelen kozen tot 75 procent meer vervulling in hun leven kregen.

 

Dus, hoe ziet een HARD doel er voor jou uit? Om je dichter bij het antwoord te brengen, volgen hier 10 creatieve doelen voor het nieuwe jaar die verder gaan dan de standaard voornemens. De kans dat je ze haalt is daarnaast veel groter omdat ze een specifieke vertaling hebben.

 

1 / Geef jezelf elke maand een droomdag

Jij bent de expert op het gebied van jezelf. Dus jij weet welke activiteiten jou veel plezier en energie geven. Zorg dat je elke maand een dag reserveert die je helemaal zelf indeelt. Misschien kijk je die dag een film die je al lange tijd wil zien, ga je een hele dag weg of lig je juist de halve dag met een boek in bed. Wat het ook is, jij hebt in 2021 op deze manier regelmatig tijd voor jezelf, hoe druk 2021 ook wordt.

 

2 / Lees elke maand minimaal twee boeken

Jim Rohn zei het al ooit: “Alles wat je nodig hebt voor een betere toekomst en succes is al geschreven. En raad eens? Het enige dat je hoeft te doen, is zoeken welke boeken er zijn die je kunt gaan lezen. ” Wil je de geheimen van beleggen leren kennen? Een bedrijf opbouwen? Een betere relatie? Het staat allemaal ergens opgeschreven in een boek. Vraag in je omgeving of via social media of iemand het boek voor je te leen heeft, word lid van de bibliotheek of kies voor een dienst als Kobo Plus.

 

3 / Bouw je bedrijf in 2021 door online netwerken

Zoommeetings zijn momenteel hot, wat betekent dat virtuele events dat ook zijn. Netwerken is voor veel ondernemers vaak het beste deel van events, en je kunt dat nog steeds in een virtuele omgeving doen. Lees voordat je een ticket koopt het programma om te zien hoever de mogelijkheden gaan. Zijn er sessies die gebruikmaken van de chatrooms of breakoutrooms in Zoom? Of misschien een kleine groeps Q&A waar iedereen aan het woord kan zijn? Als dat zo is, wacht jou een krachtige netwerkmogelijkheid. Doe dit minimaal eens per maand.

 

4 / Ontdek vier nieuwe natuurgebieden

Reizen naar verre oorden zit er op dit moment even niet in. Maar dat betekent niet dat je geen mooie nieuwe ontdekkingen kunt doen. De kans is groot dat er ook bij jou in de buurt pareltjes te ontdekken zijn. Ga eens wat vaker naar buiten en ontdek de Nederlandse heidevlaktes en uitgestrekte bossen die je nog nooit eerder hebt gezien. Dan heb je jouw bewegingsdoelen en reisdoelen in één klap concreet gemaakt.

 

5 / Eet eens per week een hele dag vega

Gezond eten gaat niet over een lange lijst met dingen die verboden zijn. Het gaat wel over het samenstellen van een lijst van heerlijke en voedzame voedingsmiddelen waarvan je geniet. In plaats van aan een nieuw dieet te beginnen, kun je ook kleinere stapjes nemen door jouw smaakpapillen uit te breiden. Door eens per week een hele dag vegetarisch te eten, ontdek je nieuwe smaken, combinaties en snacks die gezonder zijn en goed voor het milieu.


En nu jij! Maak je doelen HARD en vergroot je kansen in 2021

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje