perfectionisme

Progressie of perfectie?

Imperfecte actie is beter dan geen actie

17  augustus 2020   |   door Annemieke Tissink

Beginnen met werk na de vakantie is niet altijd makkelijk. De hobbels lijken soms weer iets hoger te zijn, zeker wanneer je last hebt van perfectionisme. Dat kan je dan af en toe goed dwars zitten… Ik noem mezelf altijd een recovered perfectionist, aangezien ik mijn halve leven streefde naar perfectie om te laten zien dat ik echt wel goed genoeg was. Daar was op school namelijk niet iedereen van overtuigd… Nu zijn alle ‘officiële’ diploma’s al lange tijd behaald en is er niemand meer om te overtuigen van mijn kwalificaties… Klaar ermee dus! Of toch niet?

 

Oké, bijna helemaal recovered dan… Want toen ik enkele maanden geleden begon met het maken van een nieuw online programma voor een project waar we mee bezig zijn. Ineens sloeg het weer volop toe! Het triggerde een oude angst van vroeger om niet goed genoeg te zijn. Maar ik wist: ik kan imperfecte actie ondernemen en vooruit komen, of wachten op perfectie en blijven waar ik ben. Het gaat om progressie, niet om perfectie.

 

PEST AAN PERFECTIONISME

Gelukkig heb ik na al die jaren ook de tools en ervaring om mezelf hier snel weer vanaf te helpen en belemmert dit me niet in mijn ondernemerschap, maar ik begeleid veel ondernemers die gebukt gaan onder perfectionisme. Dat klinkt zwaar, maar dat is het in sommige gevallen ook. Je bedrijf niet promoten, omdat die ene pagina op je website nog niet helemaal perfect is, is namelijk een gemiste kans om gezien te worden door een potentiële klant… Daarom heb ik de pest aan perfectionisme. Het is een b*tch.

 

STREEF NAAR HET BESTE, MAAR KOM IN ACTIE

Begrijp me niet verkeerd, want er zijn veel momenten waarop perfectie vereist is; het spellen van namen van mensen, juridische documenten, als jij je werk uitvoert en er staan levens op het spel, etc. Met perfectie hoeft echt niet altijd iets mis te zijn. Het is goed om te streven naar het beste. Dat doe ik ook. Maar perfectionisme zorgt er bij veel ondernemers voor dat ze niet in actie blijven. Dat ze continu in hetzelfde cirkeltje blijven hangen en niet vooruit komen. Ze worden erdoor verlamd.

 

VERLAMMINGSVERSCHIJNSELEN

Verlamd worden door je perfectionisme staat de groei van je bedrijf in de weg. Ikzelf heb geleerd dat als ik iets wil bereiken, ik over dat perfectionisme heen moet stappen. Toen ik vier jaar geleden begon met het geven van webinars, wilde ik eerst het hele webinar woord voor woord hebben uitgeschreven. Dat leek me het beste plan, omdat ik dan geen fouten kon maken. Ik besteedde uren aan het maken van de juiste tekst. Alles moest kloppen. Het duurde daardoor veel te lang, het gaf weinig flexibiliteit en was denk ik ook veel minder boeiend om naar te luisteren.

 

IEDERE KEER EEN KLEIN STUKJE

Omdat ik ook in de resultaten perfectie wilde zien en het me allemaal niet snel genoeg ging, stopte ik na een paar maanden met het geven van de webinars. Ze waren niet goed genoeg en daarom werkte ze niet, dacht ik. And boy was I wrong…  Alle collega’s om me die ermee doorgingen, groeiden veel harder dan ik. En hoewel zij ook streefden naar zo goed mogelijk, zag ik in dat ik ieder webinar gewoon moest zien als een kladversie. Iedere keer een klein stukje verbeteren werkte veel beter en was veel lucratiever dan in één keer streven naar perfectie. En zo gold dit niet alleen voor mij en mijn webinars, maar nog steeds voor veel ondernemers en hun halve bedrijfsvoering.

 

GET OVER YOURSELF

Fouten maken hoort erbij. Van alle oeps-momenten die ik heb, leer ik eindeloos veel. Vroeger raakte ik ervan in paniek, vandaag de dag baal ik kort (of lach er heel hard om), kijk ik wat ik kan verbeteren en ga ik verder. Over mijn perfectionisme heenkomen, was nodig om zichtbaar te zijn. Het was nodig om onze masterclasses te kunnen promoten, vullen en geven. Het was nodig om zelfverzekerd op potentiële klanten af te stappen. Ik had nooit kunnen staan waar ik nu sta, als ik perfectionisme was blijven toelaten. Ik geef mijn innerlijke perfectionist nu vaak één van de taken in een project waar hij zich mee mag bemoeien. De rest mag ik loslaten.

 

IMPERFECTE ACTIE

Hoe doe ik dat? Ik kijk eerlijk naar wat er echt perfectie vereist en wat ‘goed genoeg’ mag zijn. Bekijk dat eens voor jezelf. Dat betekent niet dat je dingen met de Franse slag doet of afraffelt, het betekent dat je vaststelt wanneer iets echt goed genoeg is. Steeds wanneer je (te) lang met iets bezig bent, stel je dan de vraag of dit komt doordat je het perfect wil doen. Zo ja, misschien heb je er hulp bij nodig of moet je gewoon besluiten dat het belangrijker is om imperfect in actie te komen, dan perfect niet verder te komen.

 

UITSTELGEDRAG MET EEN MASKER OP

Soms komt perfectionisme ook voort uit uitstelgedrag. Ik had ooit een klant die zei dat ze perfectionistisch was, ze moest aan een project beginnen maar het was nooit de juiste tijd ervoor. Toen we hier samen verder over spraken, bleek dat het hier niet ging om perfectionisme, maar om uitstelgedrag. Dat vraagt weer om een andere aanpak 😉

 

ALLES OF NIETS

Soms zie ik terug dat perfectionisme leidt tot ‘alles of niets’ situaties. Ik had een klant die aangaf dat hij iedere dag een uur wilde vrijmaken voor zijn marketingactiviteiten, maar het lukte hem steeds niet. En dus deed hij het ook niet. En kreeg hij ook geen resultaat. En daar klaagde hij over. Toen ik vroeg of hij ook een half uur of drie kwartier kon vrijmaken, zei hij dat dit wel moest lukken. Hij ging aan de slag en dat leverde binnen no-time al veel meer resultaat op, dan hij in de weken ervoor had gezien door perfect inactief te blijven… Voor sommige zaken is echt geen perfectie nodig en al helemaal geen alles of niets.

 

PART OF THE JOB

Is jouw perfectionisme de reden dat je minder productief bent of dat jij je team of samenwerkingspartners belemmert in hun werk? Houdt perfectionisme jou tegen om je doelen te bereiken? Dan is het de perfecte tijd om ermee te stoppen. Laat je er niet door afschrikken en kom in actie. Of het nu de inrichting van je kantoor is, je nieuwe website, een nieuw blogartikel of de inhoud van je boek. Wat het ook is, zorg dat je bij een acht ook al tevreden genoeg kunt zijn. In plaats van nog weken, maanden of soms zelfs jaren blijft doorgaan tot het een tien is. Perfectionisme helpt je niet om je doelen te bereiken, imperfectie actie in de richting van je doelen wel. Start dus met implementeren voordat je er 100% klaar voor bent. Dit hoort bij ondernemerschap en een bedrijf runnen, het is part of the job. Je kunt er voor kiezen om mij niet te geloven, maar als je het aan Richard Branson vraagt zou hij hetzelfde zeggen. Zijn boek ‘Losing my virginity’ leerde me dat hij als ondernemer sprongen neemt in vertrouwen dat het goed komt. Dat heeft hem Virgin Airlines opgeleverd. De tickets werden al verkocht, maar hij had nog niet eens een vliegtuig!

 

LIEVER EEN ACHT DAN EEN TIEN

Het haalt veel druk van je schouders als je het idee van een tien en 100% perfect durft los te laten. Als je tevreden durft te zijn met een acht en hierdoor veel meer bereikt. Je kunt beter meer actie ondernemen en af en toe op je plaat gaan, dan minder doen en nooit verder komen. Ons motto is vaker imperfecte actie ondernemen, omdat we hierdoor juist harder groeien, betere beslissingen maken en meer klanten verder kunnen helpen.


AAN DE SLAG

Wat ben jij aan het uitstellen omdat je het 100% perfect wil doen? Heb je het gevoel dat je nu eindelijk eens een grote sprong moet gaan maken, maar lukt dit niet? Daarom doen we strategische gesprekken; persoonlijke sessies waarin we kijken waar de kern van je uitdagingen liggen. Je krijgt van ons tips en inzichten die je meteen kan implementeren, zodat jij weer een boost krijgt om verder te gaan en je bedrijf meteen weer een stapje kan laten groeien.

 

Een gebrek aan helderheid en focus is wat ondernemers het meest weerhoudt om succes en resultaten te bereiken. Wij gaan graag vrijblijvend met je in gesprek over jouw doelen en de volgende stappen die jij kunt zetten met je bedrijf. We kijken naar wat er goed gaat in je bedrijf, waar kansen liggen voor groei en verbetering en hoe je dit kunt realiseren.

 

Voel je welkom voor 45 minuten onverdeelde aandacht voor jou, je dromen en groei van je bedrijf. Het gesprek vindt plaats per telefoon. Samen maken we helder waar je precies tegen aan loopt en wat er mag veranderen om meer te bereiken met je bedrijf. Ook delen we hoe we je het beste kunnen helpen groeien als je het niet alleen wilt doen.

 

Wil jij ook in aanmerking komen voor één van deze sessies? Vul dan onderstaand formulier in. Daarna maken we een afspraak met je.

1 Startend bedrijf laten groeien - 2 Lopend bedrijf naar next level - 3 Opschalen en leiderschap als eigenaar
dit veld niet invullen s.v.p.
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje