vrijedag

Sneller groeien? Neem eens wat vaker vrij!

29 maart 2021   |   door Annemieke Tissink

“Kun je niet een dag extra gaan werken?” Dit vroeg iemand aan een klant van mij die graag wilde groeien met haar bedrijf. Ik denk dat er veel ondernemers zijn die zichzelf dat volgende vertellen: ‘om meer te bereiken, moet ik meer werken’. Of de volgende was altijd mijn favoriet: ‘Hobby’s? Nou, mijn werk is mijn hobby’. Altijd bezig, altijd druk met de volgende stap. Het lijkt misschien best logisch, maar er klopt eigenlijk niets van… Om het ingewikkeld te maken: Ik raadde mijn klant juist aan om nog een extra vrije dag te nemen!

 

Ondernemers zijn bezig met waarde creëren en dat creatieproces vraagt veel van onze mentale spierkracht. Maar net als iedere andere spier, heeft ons brein af en toe tijd nodig om bij te komen zodat hij later beter kan presteren. Ik kon dat niet zo goed, dat bijkomen, tot ik een jaar of vijf geleden bewust ging zoeken naar een activiteit naast mijn werk. Ik begon met een basiscursus wijn en kreeg de smaak te pakken en ben ermee doorgegaan. Ook hier kon ik niet stoppen 😉 Een paar jaar geleden deed ik examen. Geen ondernemersexamen, maar WSET Level 3 Award in Wines. Een internationale wijnopleiding op hoog niveau, die ik al jaren wilde doen. Naast het werk even helemaal focussen op iets anders.

 

Superfoods voor je brein

Ik merkte namelijk dat mentaal even iets anders doen dan werken, een soort van superfoods zijn voor je brein. Zonder deze tijden van ontspanning kunnen we als mensen echt wel overleven, maar niet excelleren in wat we doen. Een artikel van Scientific American (een populairwetenschappelijk tijdschrift uit de Verenigde Staten) stelt: “Downtime replenishes the brain’s stores of attention and motivation, encourages productivity and creativity, and is essential to both achieve our highest levels of performance and simply form stable memories in everyday life.”

 

Super-happy-fun-day

Lange termijn succes en creativiteit zijn dus totaal afhankelijk van de mate waarin we regelmatig even een momentje vrij nemen. Natuurlijk had ik daar al wel vaker over gehoord, maar totdat ik dat aan den lijve ondervond vond ik het vaak onzin. Loslaten vond ik zo lastig, zelfs al wist ik dat het goed voor me zou zijn. Totdat ik hoorde over het concept ‘super-happy-fun-day’ van marketing expert Dean Jackson. Hij heeft deze dagen bedacht zodat ik alle leuke dingen uit het leven ook echt ging doen. Geen werk, just fun! Dat was dus ook precies wat ik mijn klant nu aanraadde, omdat ik het zelf ook graag doe. Meer uitrusten en leuke dingen doen! Niet meer werken, maar slimmer werken en meer vrij nemen.

 

24-uur off the grid

Hoe werkt dat dan? Meer vrij nemen? In de praktijk zie ik nu vooral ondernemers om me heen enorm in de stress schieten doordat ze bijna vakantie hebben. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon beginnen met maandelijks (of vaker…) een dag echt helemaal vrij nemen. Maar wat doe je dan? Management expert Dan Sullivan zegt hierover: Neem een periode van 24 uur, van middernacht tot middernacht en hanteer de volgende regels: geen zakelijke telefoon, geen e-mail, geen andere vormen van correspondentie (appjes…), geen gesprekken over werk en geen gefocuste denktijd over je bedrijf. Dat is niet eenvoudig, vooral niet als je de gewoonte hebt om zeven dagen per week te werken. Maar het helpt dus wel degelijk in je groei! Probeer het. Probeer een echte en volledige vrije dag uit. Binnenkort. Plan hem van te voren en licht vooral je omgeving in. Laat je omgeving (teamleden en eventuele collega’s) weten dat je er 24 uur niet bent en ook geen e-mail leest. Misschien komt er commentaar, misschien zijn mensen het niet met je eens. Maar negeer de twijfelaars en houd je aan je plan! Het zal je creativiteit enorm laten toenemen en je groei dus ook!

 

Werk jij je een slag in de rondte maar zonder resultaat? Ben je klaar met werken in weekenden en op je vrije avond maar wil je nu wel eindelijk eens de resultaten bereiken waar je zo naar verlangt? NU is het moment om (weer) volop focus te krijgen! 

 

Deze Online Masterclass FocusFlow is echt een must voor jou als:

 • Je een superfocus wilt aanbrengen in je werkzaamheden
 • Je de chaos in je hoofd wilt structureren
 • Je een duidelijke structuur in je week, maand en jaar wilt krijgen
 • Je meer vanuit flow wilt werken, in plaats van achter feiten aan te hollen
 • Je meer duidelijkheid wilt hebben over waar je naar toe gaat met je bedrijf 
 • Je precies wilt weten welke stappen je naar je doel brengen
 • Je vaker nee wilt zeggen tegen dingen die je niet verder helpen
 • Je focus en structuur wil aanbrengen in je werk zonder jezelf te verliezen
 • Je tools wilt leren die helpen om super gefocust te blijven 
 • Je wilt weten hoe jij jezelf altijd kan motiveren om steeds weer de volgende stap te zetten 

Waarom zou je meedoen?

 • Je wilt meer tijd creëren en betere resultaten behalen in je bedrijf
 • Je wilt niet meer achter de feiten aanlopen
 • Je wilt grip op je agenda en je tijd
 • Je leert grenzen stellen naar je omgeving en vaker kiezen voor wat goed is voor jou
 • Je gaat concreet aan de slag en zet meteen stappen richting resultaat
 • Je tools wilt leren die helpen om super gefocust te blijven
 • Je wilt weten hoe jij jezelf altijd kan motiveren om steeds weer de volgende stap te zetten
 • Je hebt meteen online toegang en dus kun je het meteen anders aanpakken
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje