focusopjezelf

Verleg je focus 

Soms kan op anderen focussen je groei tegenhouden

19 oktober 2020   |   door Annemieke Tissink

Het lijkt tegenwoordig heel eenvoudig om een bedrijf te laten groeien. Een beetje adverteren op Facebook en dan moet het wel lukken toch? Er zijn genoeg voorbeelden bij wie dit goed lukt. Wij komen veel ondernemers tegen die het succes willen bereiken dat ze bij die anderen zien. Alleen gaat het niet altijd zo snel en makkelijk als het lijkt. Hierdoor daalt je zelfvertrouwen als ondernemer… en het helpt dan niet om jezelf te gaan vergelijken met anderen.

 

Vaak meet je jouw eigen succes of falen af door te kijken naar de prestaties van andere mensen. We doen het allemaal – onszelf vergelijken met anderen (zowel positief als negatief). Hoe moet je anders weten wat er allemaal mogelijk is? Maar bij veel ondernemers slaat dit om naar jaloezie. Waarom lukt het die ander wel? Waarom is mijn concurrent al zover en blijf ik steken? Het lijkt bij die ander zo makkelijk te gaan! Allemaal gedachten die je niet verder helpen in de groei van je bedrijf, die je succes belemmeren en je onnodig veel stress en slapeloze nachten opleveren.

 

Het is belangrijk om er iets mee te doen, omdat je de tijd en energie die je besteed wat anderen allemaal doen, ook zou kunnen (moeten) besteden aan je eigen bedrijf. Maar hoe stop je met zoiets?

 

 1. STOP MET APPELS EN PEREN VERGELIJKEN

Veel ondernemers vergelijken hun eigen zwaktes met de sterktes van een ander. Dat deed je vroeger op school al wanneer iemand anders beter was in rekenen dan jij, maar in je bedrijf kijk je ook naar wat iemand anders beter doet. Je kijkt dan vaak de buitenkant van diegene met jouw eigen binnenkant en dat is precies wat er misgaat. Je ziet hierdoor niet de jaren waarin zij hebben gebouwd aan hun bedrijf, de moeite die het hen heeft gekost om te komen waar ze nu zijn. Daardoor ben je dus appels met peren aan het vergelijken.

 

Wanneer je merkt dat je in de vergelijkmodus zit, bedenk dan dat die ander zijn eigen route heeft doorlopen en dat jij goed genoeg bent zoals je bent, zelfs wanneer je iets niet hebt dat je bij anderen om je heen wel ziet. En bedenk dat die ander ook zo naar jou kijkt, wensend dat ze iets hebben dat jij hebt.

 

 1. JE ZIET DE HALVE WAARHEID

Er is veel onderzoek dat aantoont dat sociale media, zoals Facebook en Instagram, de trigger kunnen zijn voor een depressie bij mensen. Dit komt omdat ze hun leven vergelijken met dat van hun groeiende groep ‘vrienden’. Net zoals je een filter kunt plaatsen over een foto die je post, kun je ook heel selectief zijn in wat je laat zien. Bedenk dat degene met wie jij jezelf vergelijkt dit ook doet. Je ziet dus maar de halve waarheid.

 

Wanneer je Instagram tijdlijn volstaat met de meest geweldige berichten van mensen met wie jij jezelf vergelijkt, gooi die app dan van je telefoon. Het scheelt je een heleboel frustratie en tijd die je weer beter kunt besteden.

 

 1. FOCUS OP JE EIGEN GROEI

De meest gelukkige mensen zijn niet degene die alleen maar positieve vergelijkingen maken met anderen. Onderzoek laat zien dat de gelukkigste mensen helemaal niet vergelijken met anderen. In plaats daarvan focussen ze op hun eigen groei. Bedenk wat voor verschil het maakt wanneer je alle energie die je stopt in vergelijken stopt in jouw eigen ontwikkeling. Jij bent als ondernemer het beste en meest belangrijke uitgangspunt dat er is, dus vergelijk jezelf met jezelf. Hoe sta jij ervoor ten opzichte van vorig jaar? Maak jij progressie in je doelen? Doe jij meer waar je blij van wordt? Dit is de beste vergelijking die je kunt maken.

 

 1. MAAK JE DOEL PERSOONLIJK

Kijk naar wat jij wil bereiken en focus alleen maar daarop. Dus stel doelen die jou motiveren en waar jij van aan gaat. Een doel dat echt gericht is op jou, is als de navigatiefunctie van GoogleMaps. Het geeft je richting richting JOUW bestemming. Dus het helpt je te kiezen welke kant JIJ op kunt gaan. In je bedrijf, maar ook in je leven. Het laat je nadenken over wat voor jou de ideale toekomst is en hoe je die kunt realiseren. Deze persoonlijke doelen helpen je bepalen welke route het beste is doordat ze je laten zien wat belangrijk is en wat niet. Je wilt alleen maar focussen op de zaken die JOU helpen om dichterbij je doelen te komen. Je hebt maar 1440 minuten op een dag. Vaak gaan die op aan zaken die helemaal niet zo belangrijk zijn. Laat je doelen je helpen om die 1440 minuten goed te besteden.

 

5 VOLG JE EIGEN PAD

Kleine stappen zetten en die bereiken, werkt enorm goed voor je zelfvertrouwen. Dus ga dagelijks vooral je eigen pad beter uitzetten en zien waar je het al goed doet. We focussen zo snel op wat een ander heeft en ook wat er niet goed gaat. Maar er gaat ook veel goed bij JOU. Door dat bij te houden voel jij je al snel productiever en hebt een duidelijker beeld van waar JIJ toe in staat bent door bij te houden wat je hebt bereikt op weg richting je doelen. Dat geeft enorm veel doorzettingsvermogen en enthousiasme om door te gaan. Wat de rest van de wereld ook doet.

 

Vind je het lastig om die doelen te stellen? No worries! Dan hebben wij de masterclass 2021 – jouw beste ondernemersjaar ooit! Met een groep gelijkgestemde ondernemers ga je die dag werken aan jouw doelen en je jaarplan voor 2021. Je wordt stap voor stap meegenomen om je nieuwe doelen voor jouw bedrijf te maken. En het heerlijke is dat je aan het eind van deze dag met een concreet jaarplan naar huis gaat. Een plan dat ervoor zorgt dat je in 2021 een super heldere focus hebt. En dat jij duidelijk hebt waar je aan gaat werken!

 

Eén dag – Eén plan

Eén ding weet ik zeker, 2021 wordt een fijner en beter ondernemersjaar dan 2020 voor veel ondernemers. En ook voor jou! We geven deze masterclass al sinds 2014. En telkens geven we er een nieuwe invulling aan. En veel ondernemers die deze masterclass volgen, halen de doelen die zij tijdens die dag hebben gesteld. En er zijn zelfs een aantal ondernemers die elk jaar terugkomen omdat ze het zo waardevol vinden. Eén dag waarin ze de rest van het komende jaar hebben uitgestippeld!

 

Deze masterclass is voor jou

 • Als je van 2021 je beste ondernemersjaar ooit wilt maken
 • Als je echt durft te kiezen voor wat jij belangrijk vindt
 • Als je ambitie hebt om je bedrijf verder te laten groeien
 • Als je gefocust wilt werken aan de groei van je bedrijf
 • Als je een concrete roadmap wilt hebben voor 2021 voor jouw bedrijf
 • Als je een nog grotere impact wilt maken dan je alle voorgaande jaren hebt gedaan
 • Als je een keer een plan wilt maken wat echt voor je gaat werken en uitvoerbaar is
 • Als echt een grote stap wilt zetten met je bedrijf in 2021

 

Wat ga je leren tijdens de masterclass?

 • Je weet hoe je jouw doelen kunt bereiken en weet je welke concrete eerste stappen jij al kunt gaan zetten om je doelen te realiseren.
 • Je leert een systeem om in de drukte van je bedrijf bij te houden waar je staat ten opzichte van alle voor jou belangrijke punten, zodat je weet dat je on track bent.
 • Je leert hoe jij regie kunt houden over je doelen en de mate waarin je ze bereikt, zodat je bij onverwachte dingen niet helemaal bij nul hoeft te beginnen, maar gewoon een kleine aanpassing in je plan kunt maken.
 • Je hebt een duidelijke richting voor het nieuwe jaar.
 • Je krijgt enorme focus, zodat je niet meer zo makkelijk wordt afgeleid.
 • Je hebt inzicht in wat je dagelijks kunt doen om je doelen te bereiken.
 • Je weet wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.
 • Je hebt een stappenplan om jouw ideeën nu eens echt in praktijk te brengen.
 • Je kunt sparren met andere ondernemers die jou inspireren en verder helpen.

 

Praktische informatie:

 • Datum: 20 november 2020 // 27 november 2020 // 8 januari 2021
 • Per datum plek voor 18 deelnemers i.v.m. de maatregelen vanuit de overheid
 • Tijd: 10.00 – 16.30 uur
 • Locatie: Live in Zwolle (tenzij de maatregelen veranderen, dan is hij online)
 • Investering: 147 euro exclusief btw
" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje