Het Hormese-effect

Podcast #272

17 juli 2020  |   door Pieter Henzen

Afgelopen weekend deed ik de advanced ademhalingsworkshop met ijsbad bij Anne Eijsink van Eijscoach. Hier leerde ik een nieuwe term uit de toxicologie, namelijk Horemesis/hormese. Hormese betekent in het Grieks ‘prikkeling’. En deze prikkeling heeft als doel een stressfactor te triggeren. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat een ijsbad met ijsblokken van 3 graden celcius hormese veroorzaakt. Je lichaam schiet in de stress. En je ademhaling al helemaal. 

 

Maar het mooie is dat het je met de ademhalingsoefeningen je lukt om die stress te minimaliseren en daardoor een paar minuten in een ijsbad te liggen. Hoe gaaf is dat en bijzonder?

 

Die hormese gaat in de toxicologie over een giftige stof, en dat wanneer je daar te veel van gebruikt het dan schadelijk voor je is, maar een kleine hoeveelheid een positief effect kan hebben. En zo is het ook met een ijsbad. Dus koutraining heeft een positief effect op je auto immuunsysteem.

 

In deze podcast maak ik de vertaling van hormese naar je eigen bedrijf. Waar heb jij die stressprikkel toe te passen, zodat het wat ongemakkelijk voor je wordt en uit je comfortzone komt? Maar ook weer niet dat je zover uit je comfortzone komt dat je in paniek raakt of niet meer in actie komt.

 

Ik wens je veel luister plezier!

 

Ps. In 2018 heb ik voor het eerste en ijsbad bij Anne Eijsink gedaan. Naar aanleiding hiervan heb ik een podcast met haar opgenomen. Hierin vertelt Anne je haar bijzondere persoonlijke- en ondernemersverhaal. En leer je meer over koutraining en de Wim Hof methode.

" There are no quick wins in business.
It takes years to become an overnight success "

 

Richard Branson

Blaadje